Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Γαρδίκος: Ανεκτίμητος ο πλούτος της Αμπελουργικής Ζώνης Ζίτσας…

    «Η αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας στην οποία καλλιεργείται η μοναδική στην Ελλάδα ποικιλία αμπέλου «Ντεμπίνα» είναι ένα πλεονέκτημα του δήμου μας το οποίο θα πρέπει να αναδείξουμε αλλά και να το στηρίξουμε. Πρόθεσή μας είναι αυτό να το κάνουμε».
    Στην δήλωση αυτή προέβη ο υποψήφιος δήμαρχος Ζίτσας, Βασίλης Γαρδίκος, ο οποίος επισκέφθηκε το οινοποιείο «ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ» και ενημερώθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας τόσο για την...
σημασία της αμπελουργικής ζώνης όσο και για την σπουδαιότητα των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) που παράγονται από αυτή.
    Το μέλος της διοίκησης Παύλος Σπύρου αναφερόμενος στις προοπτικές που δίνει η αμπελουργική ζώνη στην περιοχή είπε μεταξύ άλλων ότι ενώ πριν από κάποια χρόνια η αμπελουργία αποτελούσε δεύτερη απασχόληση για τους κατοίκους σήμερα τείνει να γίνει κύριο επάγγελμα. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει η αμπελουργία να βοηθηθεί από την δημοτική αρχή και όχι μόνο.
    Απαντώντας ο υποψήφιος δήμαρχος, Βασίλης Γαρδίκος υπογράμμισε ότι είναι αδιανόητο να έχουμε στα χέρια μας έναν τέτοιο πλούτο και να μην τον στηρίξουμε ως δήμος.
    «Ο τόπος μας έχει ανάγκη από προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης για να μπορέσει να κάνει την διαφορά. Σε μια εποχή που τα συγκεκριμένα προϊόντα παίρνουν σιγά – σιγά την θέση που αξίζουν στην αγορά εμείς ως δημοτική αρχή θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα προς αυτή την κατεύθυνση…», τόνισε και δεσμεύτηκε ότι σε συνεργασία με τους παραγωγούς, τα οινοποιεία της περιοχής και άλλες αρμόδιες αρχές θα εργαστεί προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει η ζώνη.
    Έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην διεκδίκηση των εκτάσεων που βρίσκονται σήμερα σε αγρανάπαυση προκειμένου η ποσόστωση της Αμπελουργικής Ζώνης Ζίτσας να μην μειωθεί.
    «… Οι εκτάσεις αυτές ανήκουν στην περιοχή μας και εδώ θα μείνουν. Οποιαδήποτε προσπάθεια μεταφοράς των ποσοστών σε άλλη περιοχή της χώρας θα μας βρει κάθετα αντίθετους. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ποτέ κάτι τέτοιο…», διευκρίνισε και κατέληξε λέγοντας ότι ακόμη και αυτή η ετήσια γιορτή κρασιού Ζίτσας θα αναβαθμιστεί προκειμένου να αποτελέσει το πρώτο και βασικό στάδιο προβολής των προϊόντων μας.