Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Θετική εξέλιξη - Αποκλειστικά θέμα του Δήμου Ζίτσας η χρήση της Παιδόπολης…

Απ' ευθείας παραχώρηση για 25 χρόνια προβλέπει η νέα σύμβαση. Κερδισμένος ο Δήμος από την απόφαση.
    Θετικότερες από ότι περίμενε ο Δήμος Ζίτσας είναι οι εξελίξεις γύρω από την παραχώρηση του ακινήτου όπου στεγαζόταν η πρώην Παιδόπολη Αγία Ελένη, αφού μετά τις συναντήσεις του Δημάρχου Δημήτρη Ρογκότη στην Αθήνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, τροποποιήθηκε η σύμβαση που θα έρθει προς υπογραφή, παραχωρώντας την έκταση απ' ευθείας στον δήμο Ζίτσας ο οποίος πλέον...
είναι αυτός που θα αποφασίσει πως προχωρήσει η αξιοποίηση του εν λόγω χώρου.
    Θυμίζουμε ότι η αρχική σκέψη ήταν να υπάρξει μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ Υπουργείου, Δήμου Ζίτσας και του Περιφερειακού Ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας αλλά πλέον αυτό άλλαξε, με τον δήμο να βγαίνει κερδισμένος από την απόφαση αυτή αλλά φυσικά και με πολύ μεγαλύτερες ευθύνες για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος.
    Ένα ακόμα κέρδος, εκτός του ότι ο δήμος ουσιαστικά θα αποφασίσει με ποιους φορείς θα συμπράξει για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της πρώην Παιδόπολης, είναι και το γεγονός πως με την αλλαγή αυτή ο δήμος θα μπορεί πια να προχωρήσει και στη δημιουργία δράσεων που δεν έχουν καθαρά προνοιακό χαρακτήρα αλλά θα μπορούν να αποφέρουν κέρδη σε αυτόν, μέρος των οποίων φυσικά θα δίνεται για τη συντήρηση και λειτουργία των υπόλοιπων δομών που θα δημιουργηθούν.
    Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι τα σχέδια του δήμου για δημιουργία ενός μόνιμου εκθετηρίου αγροτικών προϊόντων μπορούν πια να υλοποιηθούν χωρίς προβλήματα, αφού ποια τέτοιες κοινωνικές δράσεις, θα προβλέπονται στη σύμβαση που θα υπογράψει με το Υπουργείο.
    Βασικός πυλώνας πάντως των δομών που θα δημιουργηθούν θα αφορούν ΑΜΕΑ οι οποίες μπορούν να χρηματοδοτηθούν τόσο για να δημιουργηθούν όσο και για να λειτουργήσουν από το ΕΣΠΑ και το νέο Κοινοτικό Πρόγραμμα. Τέτοιες δομές για παράδειγμα είναι παιδικές κατασκηνώσεις, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων κι άλλα που είναι επιλέξιμες από το νέο ΕΣΠΑ τόσο σε ότι αφορά την δημιουργία των απαραίτητων χώρων όπου θα φιλοξενηθούν, όσο και για την λειτουργία τους. «Με την απόφαση αυτή μεγαλώνει η ευθύνη για τον Δήμο, ενισχύεται όμως και η πρόταση μας για δράσεις κοινωνικού και όχι αποκλειστικά προνοιακού χαρακτήρα, όπως το εκθετήριο αγροτικών προϊόντων, που μπορούν να φέρουν έσοδα στον δήμο, μέρος των οποίων θα δίνεται για τις προνοιακές δομές», είπε ο κ. Ρογκότης μιλώντας στη εφημερίδα «Νέοι Αγώνες».
    Για τις εξελίξεις αυτές έχει ήδη ενημερωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα το Δημοτικό Συμβούλιο ενώ αγωνία υπάρχει για το πότε θα σταλεί εκ μέρους του Υπουργείου η σύμβαση η οποία αφού πάρει έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας θα υπογραφεί.

Πηγή: Νέοι Αγώνες