Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Μπήκαν οι υπογραφές για το Άσυλο και σειρά έχει η πρώην Παιδόπολη!

Πριν τις γιορτές θα παραχωρηθεί η Παιδόπολη «Αγία Ελένη» στο Δήμο Ζίτσας.
Στα ζεστά έχει πάρει το Υπουργείο Εργασίας την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που έχει στην κατοχή του, η οποία, όσον αφορά τα Γιάννενα τουλάχιστον, είναι ιδιαίτερα σημαντική.
    Το πρώτο βήμα έγινε και μάλιστα σε χρόνο – ρεκόρ για τα δεδομένα ενός Υπουργείου με την παραχώρηση στο Δήμο Ιωαννιτών του κτιριακού συγκροτήματος του πρώην Ασύλου Ανιάτων κοντά στην Πλατεία Ομήρου.
    Οι υπογραφές στην σχετική σύμβαση μπήκαν χθες το πρωί απ’ τον Υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, το Δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο και τον Πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου Θανάση Τσάνη παρουσία του Δημάρχου Ζίτσας Δημήτρη Ρογκότη
    Και το επόμενο βήμα όμως είναι εξίσου σημαντικό, αφού έχει να κάνει με την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της Πρώην Παιδόπολης «Αγία Ελένη» (κοντά στο αεροδρόμιο), που...
όπως και το πρώην Άσυλο παραμένουν εγκαταλελειμμένες εδώ και πολλά χρόνια. Οι εξελίξεις κι εδώ είναι ραγδαίες και ως τις γιορτές αναμένεται να μπουν νέες υπογραφές!

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων
    Στην περίπτωση του πρώην Ασύλου Ανιάτων το Υπουργείο Εργασίας δίνει λύση σε ένα πρόβλημα που εκκρεμούσε χρόνια και ο Δήμος είναι έτοιμος να προχωρήσει στη λειτουργία δομών που θα προσφέρουν πολλά στους πολίτες, επισήμανε χθες ο Φίλιππας Φίλιος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Υφυπουργό Εργασίας και τον Πρόεδρο Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου. 
    Εμφανώς ικανοποιημένος από την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκε το Υπουργείο στο σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε από το Δήμο πριν περίπου τρεις μήνες, ο κ. Φίλιος ευχαρίστησε τον Υφυπουργό σημειώνοντας πως «στις σημερινές συνθήκες είναι επιβεβλημένη η οριζόντια συνεργασία των φορέων για την παροχή υπηρεσιών χωρίς περιττές δαπάνες και με το μέγιστο αποτέλεσμα».

Ο Θανάσης Τσάνης
    Από την πλευρά του ο Θανάσης Τσάνης αναφέρθηκε στην προσφορά του Ιδρύματος «Νεομάρτυς Γεώργιος», στο οποίο και ανήκει το συγκρότημα του πρώην Ασύλου, σημειώνοντας πως αυτή είναι μεγάλη και οι υπηρεσίες που παρέχει στην τοπική κοινωνία υψηλού επιπέδου.
    Σκοπός μας είναι να συμβάλλουμε στην επίλυση προβλημάτων και να βελτιώνουμε τη ζωή των ανθρώπων και ειδικότερα των ευπαθών ομάδων», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Ο Β. Κεγκέρογλου
    «Η Κυβέρνηση έχει την βούληση και την υποχρέωση να μην ολιγωρεί απέναντι σε στοιχειοθετημένα αιτήματα της Αυτοδιοίκησης αλλά να ανταποκρίνεται άμεσα, επιδιώκοντας την καλύτερη συνεργασία, γιατί τα προβλήματα στην κοινωνία είναι πολλά», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, αναφερόμενος στην παραχώρηση των εγκαταστάσεων του πρώην Ασύλου Ανιάτων στο Δήμο Ιωαννιτών.
    Ο κ. Κεγκέρογλου αναφέρθηκε στη συνεργασία που είχε με τοπικούς βουλευτές και φυσικά με το Δήμο Ιωαννιτών προκειμένου να γίνει πράξη η παραχώρηση του Ασύλου που αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και εξέφρασε την ευχή να υπάρξει μία καλή συνεργασία.

Τι θα γίνει στο Άσυλο
    Ο Δήμος είναι πανέτοιμος, όπως ανέφερε ο Φ. Φίλιος, να προχωρήσει στην άμεση αξιοποίηση των χώρων του πρώην Ασύλου με τη δημιουργία στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης, τη λειτουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για άτομα με ειδικές ανάγκες και τη λειτουργία Κέντρου Ημέρας για παιδιά με αυτισμό. Παράλληλα, θα διαμορφωθεί ο περιβάλλων χώρος και θα αναπτυχθούν δράσεις εθελοντικού χαρακτήρα.

Η παλιά Παιδόπολη
    Μετά την παραχώρηση του πρώην Ασύλου Ανιάτων, σειρά έχει η πρώην Παιδόπολη της «Αγίας Ελένης», την οποία «κερδίζει» τελικά ο Δήμος Ζίτσας, αφού βρίσκεται εντός των ορίων του, όπως επισήμανε χθες ο Υφυπ. Εργασίας.
    Παρών στη χθεσινή συνάντηση με τον Φίλιππα Φίλιο ήταν και ο Δήμαρχος Ζίτσας Δημήτρης Ρογκότης απ’ τον οποίο ο κ. Κεγκέρογλου ζήτησε να του καταθέσει πριν από τις γιορτές έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για το συγκρότημα της πρώην Παιδόπολης, ώστε να μπουν και γι’ αυτό οι υπογραφές!
    «Η παραχώρηση του ακινήτου της παλιάς Παιδόπολης που τόσα χρόνια μένει αναξιοποίητο στο Δήμο Ζίτσας θα μας επιτρέψει την ανάπτυξη πολλών δράσεων, πρωτίστως κοινωνικού και εν συνεχεία και αναπτυξιακού χαρακτήρα ευρύτερα. Περιμένουμε την τελική πρόταση για να προχωρήσουμε στην παραχώρηση», υπογράμμισε ο Υφυπουργός, θέτοντας και το περίγραμμα μέσα στο οποίο οφείλει να κινηθεί στο σχεδιασμό του ο Δήμος Ζίτσας.

Ζητούσαν εκθετήριο…
    Υπενθυμίζεται ότι το Δημοτ. Συμβούλιο Ζίτσας είχε λάβει απόφαση πριν ενάμιση χρόνο περίπου για την δημιουργία μόνιμου κέντρου προβολής και προώθησης των τοπικών προϊόντων, του τουρισμού και του περιβάλλοντος στην πρώην Παιδόπολη, ωστόσο, τώρα ο Δήμος καλείται να προκρίνει δομές κοινωνικού χαρακτήρα και έπειτα όλα τα υπόλοιπα για την «Αγία Ελένη».