Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Αμπέλια, η νέα νομοθεσία. Η μετατροπή των αμπελουργικών εκτάσεων…

Τι ορίζει η τελευταία απόφαση για την αναδιάρθρωση.
    Στον διαδικτυακό τόπο Δι@ύγεια δημοσιεύθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση την οποία υπογράφουν ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Χατζηδάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Χαρακόπουλος με θέμα «Αναδιάρθρωση και μετατροπή των αμπελουργικών εκτάσεων στην Ελλάδα».
    Σύμφωνα με αυτή η ελάχιστη έκταση αμπελοτεμαχίου για συμμετοχή στο πρόγραμμα καθορίζεται σε ένα (1) στρέμμα, ενώ δικαίωμα ένταξης, έχουν...
Φυσικά ή Νομικά πρόσωπα, Οινοποιητικές επιχειρήσεις που ασκούν παράλληλα αμπελουργική εκμετάλλευση, Ομάδες ή Οργανώσεις παραγωγών και Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις που προβαίνουν στην καλλιέργεια οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για παραγωγή οίνων.

Προϋποθέσεις εφαρμογής του προγράμματος και γενικοί όροι ένταξης
1. Η ελάχιστη έκταση αμπελοτεμαχίου για συμμετοχή στο πρόγραμμα καθορίζεται σε ένα (1) στρέμμα.
2. Η ελάχιστη έκταση αμπελοτεμαχίου που προκύπτει μετά την αναδιάρθρωση και μετατροπή, που πληροί τις προϋποθέσεις στήριξης, καθορίζεται σε ένα (1) στρέμμα.
3. Φυτευμένη έκταση: Ο αμπελώνας ορίζεται από την εξωτερική περίμετρο των στελεχών αμπέλου με την προσθήκη ενός ενδιάμεσου χώρου, το πλάτος του οποίου αντιστοιχεί στο ήμισυ της απόστασης μεταξύ των γραμμών. Ο προσδιορισμός της φυτευμένης έκτασης πραγματοποιείται με κάθε πρόσφορο μέσο που αποδεδειγμένα εξασφαλίζει ακρίβεια μέτρησης τουλάχιστον ισοδύναμη με την απαιτούμενη από το ισχύον τεχνικό πρότυπο που έχει εκδοθεί σε κοινοτικό επίπεδο.
4. Η εγκατάσταση της νέας αμπελοφυτείας πραγματοποιείται:
  α)στην ίδια θέση με αυτήν που εκριζώθηκε ή σε διαφορετική τοποθεσία της ίδιας εκμετάλλευσης και σε έκταση ισοδύναμη με αυτήν που εκριζώθηκε.
  β)σύμφωνα με τα σύγχρονα συστήματα αμπελοκαλλιέργειας με υποστύλωση ή μη.
  γ) με ελάχιστο αριθμό πρέμνων 250 ανά στρέμμα και για τα νησιά του Αιγαίου πελάγους 200 πρέμνα ανά στρέμμα.
  δ) με τη χρήση αντιφυλλοξηρικών υποκειμένων αμπέλου για όλη την επικράτεια, εκτός των νησιών Θήρας και Θηρασίας, όπου λόγω ειδικών εδαφοκλιματικών συνθηκών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτόριζα υποκείμενα.
5. Η προμήθεια των μοσχευμάτων για την αναδιάρθρωση γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
6. Η αναδιάρθρωση και μετατροπή πραγματοποιείται με τις συνιστώμενες και επιτρεπόμενες ποικιλίες σύμφωνα με την αριθ. 886/15441/06-02-2013 (Β’ 434) απόφαση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Ταξινόμηση οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου και ποικιλιών σταφιδοποιίας», όπως κάθε φορά ισχύει.
7. Όλα τα μέτρα που προβλέπονται στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής, ολοκληρώνονται το αργότερο εντός τριών (3) αμπελοοινικών περιόδων, αρχής γενομένης από την αμπελοοινική περίοδο υποβολής της αίτησης για ένταξη στο πρόγραμμα, εκτός της περίπτωσης ανωτέρας βίας όπου τα προβλεπόμενα μέτρα μπορούν να ολοκληρωθούν σε πέντε (5) αμπελοοινικές περιόδους.
8. Η νέα φυτεία θα πρέπει να διατηρηθεί γ ια χρονική περίοδο τουλάχιστον οκτώ (8) ετών, υπολογιζόμενη από το οικονομικό έτος πληρωμής της στήριξης.

∆ικαιούχοι
    ∆ικαίωμα ένταξης, μετά από αίτηση, στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων, έχουν Φυσικά ή Νομικά πρόσωπα, Οινοποιητικές επιχειρήσεις που ασκούν παράλληλα αμπελουργική εκμετάλλευση, Ομάδες ή Οργανώσεις παραγωγών και Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις που προβαίνουν στην καλλιέργεια οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για παραγωγή οίνων.
Επιλέξιμες εκτάσεις:
α) Φυτευμένες με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου ταξινομημένες σύμφωνα με την αριθ. 886/15441/06-02- 2013 (Β’ 434) απόφαση.
β) Όσες εκτάσεις έχουν δηλωθεί με:
   i. ∆ήλωση αμπελοκαλλιέργειας για το Αμπελουργικό Μητρώο.
   ii. ∆ήλωση συγκομιδής σύμφωνα με το άρθρο 8 του κανονισμού (ΕΚ) 436/2009 της Επιτροπής για τις δύο τουλάχιστον αμπελουργικές περιόδους που προηγούνται της περιόδου ένταξης στο πρόγραμμα. 
   iii. ∆ήλωση εκμετάλλευσης στο πλαίσιο της ενιαίας ενίσχυσης.