ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Ξήλωμα για τις παρατάξεις και τα κόμματα! Δύο ξεχωριστές λίστες για κάθε δήμο, μία για τον δήμαρχο και μία για τους συμβούλους. Επίσης ενιαίο σε κάθε χωριό για τον πρόεδρο!
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής» καθώς και με διαρροές από τα διάφορα κομματικά επιτελεία, στον πυρήνα του σχεδίου βρίσκεται ο διαχωρισμός της ψήφου για τον δήμαρχο από την ψήφο για την ανάδειξη δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι και θα επιλέγονται από ξεχωριστό, ενιαίο ψηφοδέλτιο.
Συγκεκριμένα, θα υπάρχουν δύο ξεχωριστές λίστες για κάθε δήμο, μία για τον δήμαρχο και μία για τους συμβούλους. Δίπλα από το όνομα του κάθε υποψήφιου δημοτικού συμβούλου δεν θα αναφέρεται καθόλου ο συνδυασμός του ή αν στηρίζει κάποιον υποψήφιο δήμαρχο και ποιόν και...
κατ΄ αυτόν τον τρόπο οι δημότες θα μπορούν με τους σταυρούς που διαθέτουν (μονοσταυρία - 3σταυρία – 5σταυρία ανάλογα με τον πληθυσμό της Δημοτικής Ενότητας) να επιλέγουν αξίες και όχι παρατάξεις. Στο ενιαίο ψηφοδέλτιο με τους υποψήφιους δημάρχους θα επιτρέπεται μόνο ένας (1) σταυρός, οι δύο πρώτοι θα αναμετρούνται στο Β΄ γύρο και όποιος υπερβεί το 20% θα λαμβάνει θέση απλού δημοτικού συμβούλου (χωρίς να έχουν καταλήξει ακριβώς στο «διά ταύτα»). Επιπλέον σε κάθε χωριό ο πρόεδρος θα εκλέγεται από τους κατοίκους με ενιαίο ψηφοδέλτιο.
Η αποσύνδεση δημάρχων – δημοτικών συμβούλων
Η αποσύνδεση δημάρχων – δημοτικών συμβούλων ίσως ενισχύσει τους ισχυρούς σε προσωπικότητα, τους υπερκομματικούς ή κοινούς υποψηφίους. Αν και σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, αυτό το σχέδιο έχει αρκετά πλεονεκτήματα, ωστόσο υπάρχει και ένα σημαντικό μειονέκτημα: Ο δήμαρχος (εφόσον δεν υπάρξει πρόβλεψη για τη σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου) μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα «αντίπαλο» δημοτικό συμβούλιο, πρακτικά όμως αυτό είναι αδιάφορο αφού αυτό έχει τις αποφασιστικές κανονιστικές αρμοδιότητες.
Εξοστρακίζεται ο κομματισμός και εδραιώνεται η αξιοσύνη;
Η πρόταση είναι ανατρεπτική και αντισυμβατική ενώ αναμένεται να εξοστρακίσει τον κομματισμό από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ένα τέτοιο σύστημα θα δώσει τον απαραίτητο χώρο για να αναδειχθούν προσωπικότητες σε όλα τα επίπεδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εδραιώνοντας την αξιοσύνη ως κριτήριο επιλογής, εμπεδώνοντας μια νέα κουλτούρα συνεργασίας, χωρίς ιδεοληψίες, και αίροντας τα στεγανά του μικροκομματισμού των παρατάξεων και τη διαπλοκή των τοπικών κυκλωμάτων.
Έτσι μόνο θα αναγεννηθεί η αδέσμευτη αυτοδιοίκηση, θα αναδειχτούν οι άξιοι στις τοπικές κοινωνίες, θα απομονωθούν τα άκρα και οι ακρότητες και θα αρχίσει το ξήλωμα ενός εξαντλημένου και ξεπερασμένου παλαιοκομματικού συστήματος.
Είναι καιρός να πάμε ένα βήμα παραπέρα! Να υιοθετήσουμε μια πρόταση μεταρρύθμισης του εκλογικού συστήματος των Ο.Τ.Α. που θα σπάσει τον φαύλο κύκλο του κομματισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να αποδεσμεύσουμε την εκλογή Δημάρχου και Περιφερειάρχη από την εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων με την εισαγωγή χωριστών ψηφοδελτίων.
Η πολιτική συγκυρία
Η πολιτική συγκυρία φαίνεται ευνοϊκή για την υιοθέτηση μιας τέτοιας πρότασης. Είναι ευκαιρία για την Κυβέρνηση να εγγράψει στο ενεργητικό της τον από-κομματισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ανάδειξη μιας νέας γενιάς αιρετών πλήρως συμβατών με την κυβερνητική εθνική στόχευση της πλήρους μετάβασης της χώρας στα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Ο χρόνος των εκλογών
Σε ό,τι αφορά, τέλος, στον γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης, φαίνεται ότι έχει προκριθεί το σενάριο της ταυτόχρονης διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών - περιφερειακών εκλογών με τις ευρωεκλογές το Μάιο του 2014. Ειδικότερα ο Α΄ γύρος των αυτοδιοικητικών - περιφερειακών εκλογών θα γίνει στις 18 Μαΐου 2014 και μία εβδομάδα αργότερα, την Κυριακή 25 Μαΐου 2014 θα γίνει ο Β΄ γύρος που εκλέγονται οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.
Η οριστικοποίηση της ταυτόχρονης διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών και των ευρωεκλογών αλλά και οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στον τρόπο ανάδειξης των δημοτικών αρχόντων, έρχονται να μεταβάλουν άρδην τις, όπως διακρίνονται σήμερα τουλάχιστον, πολιτικές ισορροπίες.
Συγκεκριμένα, με την ταυτόχρονη διεξαγωγή των δύο εκλογών, η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν φιλοδοξούν να εξισορροπήσουν τη δυναμική των δύο αποτελεσμάτων. Με άλλα λόγια, στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν ένα αρνητικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές καθώς εκτιμούν ότι θα αποτυπωθεί με έμφαση ο «ευρωσκεπτικισμός» των Ελλήνων και η ανάγκη «απάντησης στις πολιτικές της Κομισιόν και του Βερολίνου».
Με τον ίδιο τρόπο, αποδυναμώνονται, εκ των πραγμάτων, ακραία ψηφοδέλτια, όπως αυτά της Χρυσής Αυγής, που επιδιώκει να καταγράψει υψηλά ποσοστά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Με την αποσύνδεση των ψηφοδελτίων, θεωρείται δεδομένο ότι όποια δυναμική κι αν έχει ο επικεφαλής – υποψήφιος για δήμαρχος, δεν θα μπορέσει να «τραβήξει» μαζί του πολλούς δημοτικούς συμβούλους.