Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Περιφέρεια Ηπείρου: Ποιες υπηρεσίες ενδιαφέρονται για την προστασία των πολιτών και ειδικά των αγροτών…

    «Στο Δασαρχείο Ιωαννίνων, και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας γενικότερα, επιρρίπτει τις ευθύνες η Περιφέρεια Ηπείρου για τον «εμφύλιο πόλεμό» τους όσον αφορά το ποιος έχει την αρμοδιότητα για την κοπή των αυτοφυών δέντρων στο αποστραγγιστικό δίκτυο. Η παρέμβασή της αυτή γίνεται με αφορμή σχετικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Η.Α» στο φύλλο της 23ης-24ης Μαρτίου και επί της ουσίας δεν έρχεται να προσθέσει κάτι νεότερο στην όλη υπόθεση. 
    Στο…
δημοσίευμά  του ο «Η.Α» αναφερόταν σε αυτόν τον «πόλεμο» με τις οικονομικές διαστάσεις του να είναι εμφανείς.
    Υπενθυμίζεται ότι εδώ και μήνες κόβονται τα αυτοφυή δέντρα χωρίς να υπάρχει άδεια υλοτομίας από το Δασαρχείο από εργολάβο που έχουν προσλάβει οι ΤΟΕΒ. Πέραν της παράνομης υλοτόμησης, για την οποία η Περιφέρεια Ηπείρου στην απάντησή της στον «Η.Α.» δεν παίρνει θέση, το Δασαρχείο, που είναι υπέρ της κοπής των αυτοφυών δέντρων, υποστηρίζει ότι τα έσοδα από την πώληση των ξύλων πρέπει να πάνε στο Δημόσιο ενώ οι ΤΟΕΒ υποστηρίζουν ότι πρέπει να πάνε στους ίδιους. Η περιφερειακή αρχή υποστηρίζει ότι τα έσοδα είναι μόλις μερικές εκατοντάδες ευρώ (σ.σ. στη σύμβαση που έχει υπογράψει πάντως ο ΤΟΕΒ Λαψίστας με τον εργολάβο αναφέρεται ότι ο ΤΟΕΒ θα πάρει από τον δεύτερο 5.000 ευρώ) και κατηγορεί το Δασαρχείο ότι «’καταδίκασε’ σε μεγάλες ζημιές του καλλιεργητές του κάμπου της Λαψίστας» και ότι δρα γραφειοκρατικά.»
    Όλα τα παραπάνω αναφέρει η εφημερίδα «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ» στο φύλλο της 27/3/2013 με τίτλο «Αδιαλλαξία για μερικές εκατοντάδες ευρώ» και το κύριο πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας του Σ-Κ αποτέλεσε αυτούσια αντικείμενο ανάρτησής μας προχθές. Η απάντηση της Περιφέρειας Ηπείρου προς τον «Η.Α.» έχει ως εξής: «Ο όγκος και το μέγεθος της αυτοφυούς βλάστησης στα αρδευτικά-αποστραγγιστικά κανάλια, αποτυπώνουν τα χρόνια της αδιαφορίας της Κεντρικής Διοίκησης και της αδυναμίας των ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ να προβούν στους καθαρισμούς που θα έπρεπε, ώστε να μην υπάρχουν καν δένδρα και να έχουν προληφθεί τα προβλήματα με τον ετήσιο καθαρισμό της, ώστε να αντιμετωπιστούν τα πλημμυρικά φαινόμενα στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Είναι σχετικά πρόσφατα τα προβλήματα που είχαν προκληθεί στα όρια του Δήμου Ιωαννιτών, μπορεί και σήμερα να τα διαπιστώσει οποιοσδήποτε το επιθυμεί, επισκεπτόμενος τον κάμπο της Λαψίστας όπου από την αρχή του χειμώνα είναι πλημμυρισμένες καλλιεργημένες εκτάσεις. Άρα το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι το ποιες υπηρεσίες ενδιαφέρονται για την προστασία των πολιτών και ειδικά των αγροτών και ποιες λειτουργώντας καθαρά γραφειοκρατικά -σε αντίθεση με άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων Περιφερειών- τους οδηγούν σε αδιέξοδο και τεράστια οικονομική ζημιά. Η Περιφέρεια, έχει αναλάβει και συνδράμει με τη διάθεση κατάλληλων μηχανημάτων το έργο των ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ, προκειμένου να ξεπεραστούν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και είναι κοινά παραδεκτό, αλλά και αποδεδειγμένο ότι χάρη στις πρωτοβουλίες της ξεπεράστηκαν και προλήφθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, αλλά και σε άλλες αγροτικές περιοχές της Ηπείρου. Θυμίζουμε ότι ο ΓΟΕΒ διοικητικά υπάγεται στην αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας -κάτι που πρέπει να λάβει υπόψη της η Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης- και ο ΤΟΕΒ Λαψίστας στον δήμο Ζίτσας, ο οποίος επίσης έχει εκφράσει τη διαμαρτυρία του για τη στάση του Δασαρχείου Ιωαννίνων. Η Περιφέρεια έχει καταβάλλει προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης, συγκλήθηκε σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα και του περιφερειάρχη, πραγματοποιήθηκαν κατ’ επανάληψη επικοινωνίες μεταξύ των δύο, αλλά οι καλές προθέσεις, προσέκρουσαν στην αδιαλλαξία του Δασαρχείου Ιωαννίνων, το οποίο προκειμένου να διεκδικήσει από τον οικονομικά αδύναμο ΤΟΕΒ μερικές εκατοντάδες ευρώ, ουσιαστικά ‘καταδίκασε’ σε μεγάλες ζημιές καλλιεργητές του κάμπου Λαψίστας. Για να αντιληφθούν οι αναγνώστες τη διαφορά νοοτροπίας και σκέψης που υπάρχει, να σας γνωρίσουμε ότι σε αντίστοιχο πρόβλημα στο νομό Δράμας το εκεί Δασαρχείο, με απόλυτο πνεύμα και διάθεση συνεργασίας εξέδωσε άνευ ‘αστερίσκων’ και προαπαιτούμενων άδεια σε ΤΟΕΒ της περιοχής για ξύλευση της αυτοφυούς βλάστησης. Το γιατί στα Ιωάννινα, ακολουθείται διαφορετική πρακτική, το αφήνουμε στην κρίση σας».