Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Για τους διοικούντες του χωριού μου - μας τους Κυρίους των Προεδρείων... (επιστολή κατοίκου της Παλιουρής)

κλικ για zoom
«Αυτοί που ανέλαβαν (αυτοί μας το ζητούσαν να αναλάβουν) έχουν την υποχρέωση να κάνουν βόλτα στο χωριό και να δουν τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες για άλλη πορεία “Υπερβατική Ανάπτυξη” του χωριού μας ... Όχι.... "Εγώ να βολευτώ και όλοι οι άλλοι να πάνε να πνιγούνε".
    Υπάρχει σχέδιο και γνώση ή κούφιο σύνθημα ή παγίδα για αφελείς ; Η ενημέρωση είναι στρεβλή, και η κρίση περιορίζεται στην εξυπηρέτηση του προσωπικού συμφέροντος. Ποιά ανάπτυξη θέλουμε ;
    Ας περπατήσουν μέσα στο χωριό να αφουγκραστούν και να σκεφτούν το ωραίο για το χωριό και όχι το συμφέρον του γαμπρού, του ανιψιού, του υιού, και…
όλα αυτά. Ένα χωριό σύγχρονο, αφού η πρόσβαση είναι πλέον εύκολη, οι υποδομές λειτουργικές και η ποιότητα ζωής ανθρώπινη, καλύτερη σε σχέση με αυτά που ζουν οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων. Ένα χωριό αποτελεί μια οργανωμένη, δραστήρια και αλληλέγγυα τοπική κοινότητα ανθρώπων, που ζει μέσα από την ειλικρινή συνεργασία των παραγωγών, των βιοτεχνιών, του εμπορίου και των καταναλωτών.

    Στο Ελληνικό λεξιλόγιο υπάρχει η λέξη φιλότιμο. Στην καθαρεύουσα υπάρχει η λέξη αιδώς, που στην καθομιλουμένη σημαίνει ντροπή. Στον καθημερινό λαϊκό λόγο υπάρχει η λέξη τσίπα.

    Και βέβαια πάντοτε θα υπάρχουν οι λέξεις, ΕΥΘΙΞΙΑ – ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ – ΕΥΘΥΝΗ – ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ – ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑ - ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ.

    Αυτές τις λέξεις αν κάποιοι δεν τις γνωρίζουν, καλό είναι να τις μάθουν κάποτε και να μας απαλλάξουν, από την ενεργό στα κοινά παρουσία τους. 

    Γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα προσφέρουν κάτι που τόσα χρόνια αγνόησαν και το μόνο πράγμα που τους ενδιέφερε ήταν οι θέσεις που κατείχαν και κατέχουν. Για να αισθάνονται έτσι καταξιωμένοι στον κοινωνικό τους περίγυρο, λέγοντας εγώ είμαι Πρόεδρος αδιαφορώντας και πολύ φοβούμαι αγνοώντας, το κακό που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν. Το έκαναν αφού με τον τρόπο τους, την στάση τους και την συμπεριφορά τους, έδιωχναν αλλά και προσπαθούσαν να διώξουν, όποιον ήθελε και μπορούσε να ασχοληθεί ενεργά. Έτσι με αυτόν τον τρόπο δεν κινδύνευαν να χάσουν τις θέσεις που κατείχαν και συνεχίζουν να κατέχουν.

    Το φοβερότερο δε είναι ότι αυτοί οι Κύριοι δεν γνωρίζουν πως να ενώνουν και όχι να χωρίζουν, να δημιουργούν και όχι να γκρεμίζουν. Πώς μπορεί άλλωστε να δικαιολογηθεί η όλη τους στάση, όλα αυτά τα χρόνια που Διοικούν. Το μόνο που γνωρίζουν να κάνουν και οφείλω να ομολογήσω, πως το κάνουν πάρα πολύ καλά, είναι να συμπεριφέρονται ΑΥΤΑΡΧΙΚΑ - ΥΠΕΡΟΠΤΙΚΑ και συγχρόνως ΑΝΑΡΧΑ. Γι' αυτό αποκαλούν τους εαυτούς τους κάθε λίγο και λιγάκι ''Δημοκράτες'' ενώ όποιοι εκφράσουν άλλη ΘΕΣΗ - ΑΠΟΨΗ -ΣΚΕΨΗ - ΠΡΟΤΑΣΗ από την δική τους, είναι φασίστες - ρουφιάνοι.....

    Ωστόσο επειδή οι Κύριοι των Προεδρείων, δεν παίρνουν ούτε από επισκευή, ούτε όμως και από λίφτινγκ, δεν έχουν συναντηθεί, ούτε ήρθαν σε επαφή με την Δημοκρατία, έχω να τους πω μόνο ετούτα:
    Οι λέξεις Δημοκρατία ή Δημοκράτης δεν είναι ταμπέλα που την κρεμάμε στον λαιμό για να δείχνουμε στους άλλους πόσο πολύ Δημοκράτες είμαστε.
Δημοκράτης Κύριοι των Προεδρείων πολιτικά σημαίνει ήθος - ύφος -στάση - συμπεριφορά - πράξη – παρελθόν αλλά και παρόν.
    Δυστυχώς για εσάς όλα αυτά τα χαρακτηριστικά λείπουν από εσάς. Σταματήστε να υπερηφανεύεστε. Ξεπεζέψτε από το καλάμι που έχετε καβαλήσει.
    Το καλάμι Κύριοι είναι για ψάρεμα, δεν είναι μεταφορικό μέσο.»

Βασίλειος Κίτσιος
Κάτοικος Παλιουρής Δήμου Ζίτσας Ιωαννίνων