Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Δήμου Ζίτσας: Πολύ κακό για το τίποτα…(ΒΙΝΤΕΟ)

Ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο από κακή ενημέρωση. Διαμαρτυρία των κατοίκων της Ζωοδόχου (ΒΙΝΤΕΟ + ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)
κλικ για zoom
    Η πολιτική απειρία ή ανεπάρκεια και ο λανθασμένος χειρισμός του αντιδημάρχου κ. Βασ. Γαρδίκου, (ο οποίος στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο αντικαθιστούσε τον απόντα -λόγω ασθένειας τότε- δήμαρχο κ. Δ. Ρογκότη), ήταν η κύρια αφορμή για να ξεσηκωθεί (δικαιολογημένα) η Ζωοδόχος για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) του Δήμου Ζίτσας.
    Συγκεκριμένα ενώ ήταν γνωστό ότι η χωροθετούμενη θέση βρίσκονταν καθαρά και αρκετά μέσα στα όρια της Ζωοδόχου, δεν φρόντισε να ενημερώσει το Τοπικό Συμβούλιο και τους κατοίκους ώστε να εκφράσουν την γνώμη τους.
    Παράλληλα σημαντικό μερίδιο ευθύνης φέρει και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και εισηγητής του θέματος κ. Παν. Παππάς, ο οποίος είπε ότι η θέση βρίσκεται στο Ροδοτόπι (αντί της Ζωοδόχου που είναι το ορθόν). Έτσι στο μεν Ροδοτόπι υπήρξαν αντιδράσεις νομίζοντας οι κάτοικοι ότι εκεί θα γίνει ο ΣΜΑ, ενώ απεναντίας στη Ζωοδόχο οι κάτοικοι μιλούν για εμπαιγμό και απόκρυψη, ιδίως δε για περιφρόνησή τους.
    Ο πρόεδρος...
της Ζωοδόχου κ. Βασ. Γκαρώνας είπε ότι η προεπιλεγείσα θέση είναι πολύ κοντά στον οικισμό και ορατή και απαίτησε επανεξέταση του θέματος. Καυστικός και ο πρόεδρος του Ροδοτοπίου κ. Στ. Μιζάρας που κατηγόρησε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους που ψήφισαν, ότι είχαν ψηφίσει επειδή νόμιζαν ότι ο ΣΜΑ είναι στο Ροδοτόπι.
    Τελικά αποφασίστηκε να επισκεφτεί η επιτροπή όλες τις προτεινόμενες θέσεις και να επιλεγεί η καταλληλότερη.
    Κοινός τόπος όλων ήταν ότι δεν υπάρχει καμία όχληση αφού πρόκειται για κοντέινερ για την καθημερινή μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ. Ιδιαίτερα τονίστηκε η αναγκαιότητα του ΣΜΑ στο Δήμο Ζίτσας που θα ελαφρύνει καθοριστικά τα δημοτικά τέλη.

Παρακολουθείστε εδώ  το ΒΙΝΤΕΟ της επεισοδιακής συνεδρίασης και τις τοποθετήσεις των Ρογκότη, Βλέτσα, Βούζα, Τζίμα και των προέδρων της Ζωοδόχου και του Ροδοτοπίου.


Αναλυτικά όλη η μελέτη:

[ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ] Στο 0:51 Η απόφαση, 1:11 Ρογκότης- που θα γίνει ο ΣΜΑ, 1:31 Γκαρώνας (πρόεδρος Ζωοδόχου), 2:00 Μιζάρας (πρόεδρος Ροδοτοπίου), 2:12 τοποθέτηση κατοίκου, 2:21 τοποθέτηση ΒΛΕΤΣΑ, 3:04 τοποθέτηση ΒΟΥΖΑ, 3:27 τοποθέτηση ΤΖΙΜΑ, 3:52 τελική τοποθέτηση ΡΟΓΚΟΤΗ.

Φωτογραφίες σταθμών μεταφόρτωσης:






















































Αλαλούμ με το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων…
από ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Τις παθογένειες δεκαετιών ανέδειξε η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας
Μία συζήτηση από το παρελθόν της προσπάθειας που καταβλήθηκε για δεκαετίες από την αυτοδιοίκηση του νομού για τη διαχείριση των απορριμμάτων, με αντίστροφα όμως αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα, ήταν αυτή που διεξήχθη το βράδυ της Τρίτης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας.
Πριν από 20 περίπου ημέρες σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε συζητηθεί το θέμα της χωροθέτησης Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στα όρια του Δήμου Ζίτσας και είχε ληφθεί απόφαση, με αυξημένη πλειοψηφία, για τη χωροθέτηση σε περιοχή του Ροδοτοπίου.
Αυτό είχε ανακοινωθεί άλλωστε και δημοσίως από τον αντιδήμαρχο Β. Γαρδίκο, που μάλιστα μιλώντας στο ITV είχε κάνει λόγο για υψηλό αίσθημα ευθύνης που επέδειξε το Δημοτικό Συμβούλιο.
Δεν χρειάστηκε παρά να περάσουν λίγες εβδομάδες, για να προκληθούν αντιδράσεις, καθώς διαπιστώθηκε ότι η προτεινόμενη θέση χωροθέτησης δε βρίσκεται στα όρια του Ροδοτοπίου, αλλά στα διοικητικά όρια της Ζωοδόχου.
Έτσι, στη συνεδρίαση της Τρίτης, παρέστησαν οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων αλλά και κάτοικοι της Ζωοδόχου και του Ροδοτοπίου που ζήτησαν εξηγήσεις και για την πλημμελή ενημέρωσή τους, εκφράζοντας παράλληλα την αντίδρασή τους σε μία τέτοια προοπτική.
Η απόφαση που ελήφθη τελικά ήταν η επανεξέταση του θέματος, η οποία θα γίνει σήμερα με την επίσκεψη της ομάδας των μελετητών της Περιφέρειας Ηπείρου στα προτεινόμενα σημεία, έτσι ώστε να υποδειχθεί η πλέον κατάλληλη θέση, με τον Δήμαρχο Δ. Ρογκότη να ξεκαθαρίζει ότι η δημοτική αρχή θα αποδεχθεί την πρόταση των μελετητών, ανεξάρτητα από το όποιο πολιτικό κόστος.
«Όποια κι αν είναι η υπόδειξη των μελετητών, θα την αποδεχθούμε. Σε κάθε περίπτωση ο Σταθμός θα χωροθετηθεί στα όρια της δημοτικής ενότητας Πασσαρώνας που παράγει τα 2/3 του όγκου των απορριμμάτων του Δήμου. Δεν μιλάμε για ΧΥΤΑ ή ΧΑΔΑ, αλλά για ένα κοντέινερ στο οποίο θα συγκεντρώνονται τα απορρίμματα για να μεταφερθούν στο ΧΥΤΑ, μειώνοντας το συνολικό κόστος μεταφοράς για τον Δήμο και τους δημότες», σημείωσε αρχικά ο κ. Ρογκότης.
Εκτεθειμένη πάντως και η αντιπολίτευση, που προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις της θετικής ψήφου στην προηγούμενη συνεδρίαση, με τους κ.κ. Βλέτσα και Βούζα να υποστηρίζουν ότι δεν είχαν επαρκή ενημέρωση για το που ακριβώς βρίσκεται η συγκεκριμένη θέση...
Από την άλλη, τη διαφωνία του εξέφρασε συνολικά στη λογική της διαχείρισης των απορριμμάτων από τους Δήμους, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Τζίμας.
Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν οι πρόεδροι των κοινοτήτων, που μετέφεραν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, για να ανοίξει εκ νέου μία συζήτηση για το τι είναι ο Σταθμός Μεταφόρτωσης και τι όχι.
«Όλοι μιλάνε για σκουπίδια, για υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ζωής τους, όμως κανείς δε γνωρίζει τι είναι ο Σταθμός Μεταφόρτωσης. Δεν είναι ΧΥΤΑ, δεν είναι ΧΑΔΑ, δεν είναι οτιδήποτε άλλο έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα. Όποιος λαϊκίζει είναι απαράδεκτος», σημείωσε ο κ. Βούζας.
Το θέμα έκλεισε με τον Δήμαρχο Ζίτσας Δ. Ρογκότη να δίνει το στίγμα της συνεδρίασης και του επιπέδου της συζήτησης που διεξάγεται γενικότερα όταν υπάρχει θέμα για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
«Δυστυχώς, δεν είμαστε σοβαρό δημοτικό συμβούλιο έτσι όπως συζητάμε αυτά τα θέματα και είναι ντροπή μας. Σε άλλους Δήμους παρακαλούν να χωροθετηθεί ΣΜΑ στα όριά τους για να μειώσουν το κόστος της μεταφοράς των απορριμμάτων και εμείς εδώ συζητούμε για τη χωροθέτηση, χωρίς κανείς να σκέφτεται πόσο μπορούν να αυξηθούν τα τέλη καθαριότητας, εάν δεν λειτουργήσουμε τον Σταθμό Μεταφόρτωσης», σημείωσε.