Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Μήνυση για την ρύπανση του ποταμού Καλαμά, καταθέτει σήμερα στον Εισαγγελέα η «Συμμαχία πολιτών» Δήμου Ζίτσας…

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η δημοσιοποίηση του πλήρους κειμένου της μηνυτήριας αναφοράς ώστε να προκύψει αν και κατά πόσον η μήνυση είναι ουσιαστική με ονοματεπώνυμα όσων ρυπαίνουν.
    Μία νέα εξέλιξη είχαμε στο θέμα της ρύπανσης του Καλαμά. Η «Συμμαχία πολιτών» Δήμου Ζίτσας ανακοίνωσε ότι καταθέτει σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι στον αρμόδιο εισαγγελέα Ιωαννίνων μηνυτήρια αναφορά για την τεράστια καταστροφή του περιβάλλοντος στον ποταμό Καλαμά, όπως σημειώνει.
    Μια κίνηση προαναγγελθείσα ήδη από εξαμήνου στην οποία δίστασε να προχωρήσει η δημοτική αρχή του Δήμου Ζίτσας.
Υπενθυμίζουμε ότι η «Συμμαχία πολιτών»  με ανακοίνωσή της στις 25 Ιουλίου τόνιζε μεταξύ άλλων : «…Αλήθεια, η Δημοτική Αρχή - Δεν ξέρει ποιος ρυπαίνει; - Δεν ξέρει...
τίποτα για την ΒΙΠΕ; - Δεν ξέρει τίποτα για τον βιολογικό όπου όλοι φωνάζουν ότι δεν επαρκεί; - Δεν ξέρει ότι από τον βιολογικό ποτίζεται ο κάμπος με ότι αυτό συνεπάγεται; - Δεν έχει δει ποτέ τι γίνεται στην τάφρο; Επειδή εμείς ξέρουμε».
    Έτσι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η δημοσιοποίηση του πλήρους κειμένου της μηνυτήριας αναφοράς της παράταξης «Συμμαχία πολιτών» ώστε να ταυτοποιηθεί «το αγαθόν της πρόθεσης». Να προκύψει δηλαδή αν και κατά πόσον η μήνυση είναι ουσιαστική με ονοματεπώνυμα όσων ρυπαίνουν ή αν είναι «φρου-φρου και αρώματα» και γίνεται “…έτσι για τα μάτια” με αναφορές σε ρεπορτάζ και φωτογραφίες, αναγκάζοντας «τον εισαγγελέα να βρει βελόνα στα άχυρα και μάλιστα τη νύχτα».
    Σχετικά με τη μήνυση, όπως σημείωνε πρόσφατα σε σχετικό της σχόλιο με τίτλο «Τα “άντερα” και τα "άχυρα"…» η παραπολιτική στήλη “Σωκράτης” του zitsagate: «Άμα έχει πολιτικά "άντερα" θα καταγγέλλει συγκεκριμένα ονοματεπώνυμα και όχι γενικόλογες αοριστίες από φωτογραφίες και ρεπορτάζ» ... «αλλιώς είναι σα να λέει στον εισαγγελέα να βρει βελόνα στα άχυρα και μάλιστα τη νύχτα»….
    Η πρωτοβουλία αυτή της παράταξης του Χρ. Βούζα (πάντα εφόσον βέβαια αναφέρει ονοματεπώνυμα) θέτει σε νέες βάσεις την υπόθεση σε μία στιγμή που κορυφώνονται από πολλές πλευρές των παρακαλάμιων περιοχών οι αντιδράσεις για την κατάσταση στην οποία είναι σήμερα ο ποταμός. Το κυριότερο μέτωπο των αντιδράσεων εστιάζεται στο ότι δεν είναι αποφασιστικές οι πολιτικές αντιμετώπισης των πηγών ρύπανσης, ιδιαίτερα αυτές που θεωρούνται ανεξέλεγκτες.