Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Προχωράει η δημοτική αρχή το θέμα της εμποροπανήγυρης στη Βλαχόστρατα (Βουνοπλαγιά)…

Θετικό το Τοπικό Συμβούλιο, περιορισμένη αντίδραση από μερίδα περιοίκων.
Ναι και από το Τοπικό Συμβούλιο Βουνοπλαγιάς στην εμποροπανήγυρη, μετά την θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Διαβούλευσης. Ως καταλληλότερος χώρος προκρίνεται η Βλαχόστρατα στη Βουνοπλαγιά, μετά την κατοικημένη περιοχή (κάντε κλικ στη φωτό κάτω). Η τοπική κοινωνία εμφανίζεται κατ΄ αρχήν θετική, υπάρχει όμως μερίδα κατοίκων (τα παρακείμενα κυρίως σπίτια) που αντιδρούν, φοβούμενοι την όχληση και τις συνθήκες υγιεινής.
Στην εποχή της οικονομικής κρίσης είναι πολλοί οι δημότες που προσδοκούν φθηνότερες αγορές από το παζάρι, αλλά παράλληλα τα λίγα τοπικά εμπορικά καταστήματα θα χάσουν μέρος του τζίρου τους, ενώ τα άλλα τοπικά καταστήματα θα τον αυξήσουν (καφετέρειες, τροφίμων κλπ). Προβληματισμοί που φαίνεται να αγγίζουν, άλλοι θετικά και άλλοι αρνητικά το Δήμο Ζίτσας (εκκρεμεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου).
Σημαντικά επίσης θα είναι...
τα οικονομικά οφέλη του Δήμου Ζίτσας, ιδιαίτερα αν δεν γίνει παζάρι στα Γιάννενα, αφού η θέση είναι κατάλληλη για να προσελκύσει σημαντικό αριθμό “παζαριωτών” ενώ είναι δίπλα στην πόλη, εύκολα προσβάσιμη και με χώρο στάθμευσης. Η παράκαμψη της τοπικής κυκλοφορίας είναι θέμα αντιμετωπίσιμο (η Βλαχόστρατα είναι δημοτικός δρόμος). Και το “γέμισμα” των άδειων δημοτικών ταμείων θα βαρύνει στη λήψη της σχετικής απόφασης.
Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίασή του στις αρχές Αυγούστου, ενώ δεν αποκλείεται η πραγματοποίηση “λαϊκής συνέλευσης” των κατοίκων της επόμενες μέρες με πρωτοβουλία του Δήμου, χωρίς όμως εκ του νόμου να είναι υποχρεωτική.
Από την άλλη πλευρά ορισμένοι περίοικοι αντιδρούν και έστειλαν υπόμνημα διαμαρτυρίας στο Δήμο. Στο zitsagate δεν έστειλαν το αντίστοιχο υπόμνημα με επιχειρήματα και ονόματα για να το δημοσιοποιήσουμε, όμως ανώνυμος (μάλλον) κάτοικος με email του που παραθέτουμε στη συνέχεια, στο οποίο όμως ΔΕΝ παραθέτει καμία επιχειρηματολογία κατά της εμποροπανήγυρης τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής της αλλά στην Ελεούσα.
    Το ανώνυμο email του κατοίκου: «"Χοντρό" παιχνίδι παίζεται στο Δ.Δ. Βουνοπλαγιάς σχετικά με την διενέργεια εμποροπανήγυρης.  Σε πρόσφατη συνέντευξή του Δημάρχου κ. Ρογκότη αναφέρθηκε ότι ναι μεν δεν "καίγεται" για την διεξαγωγή του παζαριού, αλλά φιλοδοξεί με τα έσοδα να κάνει ένα μόνιμο εκθεσιακό κέντρο. Καλή ιδέα!  Γιατί λοιπόν δεν το κάνει στον χώρο εκείνο και να το θεωρήσουμε σαν προεγκαίνια; Δεν αναρωτήθηκε γιατί η πρεμούρα δύο ατόμων να το κάνουν σε τμήμα της Βλαχόστρατας, αποσιωπώντας εντελώς υπόμνημα διαμαρτυρίας 40 ατόμων που εμπλέκονται και θίγονται άμεσα;  Οι τακτικές της αρπαχτής και η νοοτροπία του "έτσι θέλουμε γιατί είμαστε εξουσία", μας οδήγησαν εδώ που είμαστε σήμερα. Ας σοβαρευτούμε επιτέλους!»