Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Όλα για το παιδικό χαμόγελο…

Το νοσοκομείο «Χατζηκώστα» σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και την Περιφέρεια Ηπείρου υλοποίησε πρόγραμμα εμβολιασμού για τα παιδιά των Ρομά, ενώ παράλληλα μοίρασε παιχνίδια και τρόφιμα στα 145 παιδιά που εμφανίστηκαν και εμβολιάστηκαν στο γήπεδο της Ελεούσας. 
Η Δημοτική Ενότητα Περάματος αρνήθηκε να παραχωρήσει το γήπεδο, επικαλούμενη την τουριστική εικόνα της περιοχής! (κατά τα λοιπά ο κ. Φίλ. Τσουμάνης θέλει την Παιδόπολη)...
Ο Γιώργος Σαδεδίν ζει στα Γιάννενα εδώ και 12 χρόνια, έχοντας στα χέρια του το δελτίο ταυτότητας ομογενούς της Αλβανίας. Η δουλειά του; Στην επαγγελματική του κάρτα αναγράφεται: «Καθαρίζω υπόγεια, μαζεύω πλυντήρια και σίδερα».
Είναι παλιατζής, ένας προσδιορισμός όμως που δεν του αρέσει. Και είναι Ρομ, τσιγγάνος. Το σπίτι του είναι στον καταυλισμό που έχουν στήσει αρκετές οικογένειες εδώ και μια δεκαετία, στην…
παραλίμνια περιοχή, στον Βοτανικό. Τα παιδιά του πηγαίνουν κανονικά σχολείο. Είναι δε περήφανος για τον μεγάλο του γιο, που πηγαίνει σε γυμνάσιο της πόλης και ξέρει να γράφει ελληνικά. Ο μόνος στην οικογένεια. Και τα τρία του παιδιά εμβολιάζονται κανονικά. Η περίπτωση της οικογένειας του Σαδεδίν αποτελεί όμως την εξαίρεση.
Ο κανόνας είναι άλλος: Οι μετανάστες Ρομά και στην πόλη μας ζουν σε πρόχειρους καταυλισμούς, με τις συνθήκες υγιεινής να μην είναι οι καλύτερες, τα περισσότερα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο, ενώ ο εμβολιασμός είναι μια άγνωστη λέξη για τους γονείς τους. Και υπάρχουν και χειρότερα.
Παιδιά στους δρόμους να ζητιανεύουν και μωρά στην αγκαλιά της μητέρας τους ή της συνοδού τους μέσα στο κρύο. Εικόνες που τα τελευταία χρόνια είναι όχι μόνο καθημερινές αλλά και πολύ έντονες στην πόλη μας. Εικόνες όμως που απλώς οι περισσότεροι από μας τις προσπερνούμε και τις θάβουμε βαθιά μέσα στο κουτί του μυαλού μας, αδύναμοι να τις διαχειριστούμε ή ακόμα και να τις αλλάξουμε. Την ίδια, προφανώς, στάση κρατούν και οι αρμόδιες υπηρεσίες. Αν δεν την κρατούσαν, τότε κάτι θα είχε γίνει. Δεν γίνεται όμως. Και όσο δεν γίνεται κάτι, παιδιά Ρομά θα συνεχίζουν να αφήνουν την τελευταία πνοή τους σε νοσοκομεία της πόλης από βαριές ασθένειες, όπως φυματίωση και μηνιγγίτιδα.
Την Παρασκευή το πρωί, ο Γιώργος ήταν από τους πρώτους που εμφανίστηκαν στο γήπεδο της Ελεούσας όπου το νοσοκομείο «Χατζηκώστα» σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και την Περιφέρεια Ηπείρου υλοποίησε πρόγραμμα εμβολιασμού για τα παιδιά των Ρομά, ενώ παράλληλα μοίρασε παιχνίδια και τρόφιμα. Η αγωνία του για την προσέλευση του κόσμου ήταν μεγαλύτερη από τους διοργανωτές. Κοιτούσε συνέχεια το ρολόι του και μετρούσε τα λεπτά για να δει αν θα έρθουν όλοι. «Δεν έπρεπε να τους πω ότι το εμβόλιο πονάει» μονολογεί. Όσο περνούσε η ώρα, όλο και περισσότεροι έρχονταν. Η ικανοποίηση ήταν έκδηλη στα πρόσωπα των διοργανωτών και ιδίως του Βαγγέλη Παπαϊωάννου και της Ελένης Νάσιου. Και οι δύο εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα», αλλά και παράλληλα εθελοντές του «Χαμόγελου του Παιδιού» στα Γιάννενα. Οι δύο αυτοί άνθρωποι ήταν που πήραν στην ουσία την πρωτοβουλία αυτή, αλλά και αυτοί που προσέγγισαν τους Ρομά, που μπήκαν στα σπίτια-παράγκες τους και που κέρδισαν την εμπιστοσύνη τους. Και οι δύο γνώριζαν τα ονόματα όλων, όπως και ποιος είναι συγγενής με ποιον. Χάρη σε αυτούς, πάλι, έγινε και μια καταγραφή των παιδιών Ρομά στην πόλη μας. Ο αριθμός μεγάλος: 145 παιδιά! «Αυτό που κάναμε, ήταν να πάμε στον χώρο που μένουνε. Αν δεν υπάρξει αμοιβαία εμπιστοσύνη, δεν γίνεται τίποτα. Αυτό το κλίμα εμπιστοσύνης πρέπει να το οικοδομήσουν και η πολιτεία και οι πολίτες. Ώστε ούτε εμείς να τους φοβόμαστε ούτε αυτοί να μας φοβούνται» ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου.
Το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των Ρομά και των εθελοντών ήταν έντονο. Κανείς δεν φοβόταν. Το αντίθετο, το γήπεδο της Ελεούσας γέμισε με χαμόγελα παιδιών και μεγάλων. Το πρόγραμμα εμβολιασμού ήταν γι’ αυτούς σαν μια μικρή γιορτή, όπου τα τιμώμενα πρόσωπα ήταν οι ίδιοι που συνήθως ζουν στο περιθώριο.


Εμβολιασμός, παιχνίδια και τρόφιμα
Πρώτη στάση της «γιορτής» αυτής, η σκηνή όπου γινόταν αντιφυματικός έλεγχος στους ενήλικες. «Είναι πολύ σημαντικός αυτός ο έλεγχος γιατί η φυματίωση είναι μια αναζωπυρούμενη νόσος. Προστατεύοντας τους γονείς, προστατεύουμε έμμεσα και τα παιδιά και τον υπόλοιπο πληθυσμό» είπε ο κ. Παπαϊωάννου. Δεύτερη στάση το βαν του «Χαμόγελου του Παιδιού» για τον εμβολιασμό των παιδιών από τις επισκέπτριες υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου. Και τρίτη στάση ο πάγκος με τα παιχνίδια και τα τρόφιμα. Βασικοί παρατηρητές της όλης διαδικασίας ο γενικός γραμματέας του «Χαμόγελου του Παιδιού» Χρήστος Καμμιλάτος που ευχαρίστησε τους πάντες για αυτή την πρωτοβουλία, μεταξύ των οποίων και την 8η Μεραρχία, στρατιώτες της οποίας έστησαν τις σκηνές. Ο κ. Καμμιλάτος υπενθύμισε την εθνική γραμμή 1056, προτρέποντας τους πολίτες να απευθύνονται στο «Χαμόγελο του Παιδιού» όποτε πέφτει στην αντίληψή τους περιστατικό κακοποίησης παιδιού με οποιονδήποτε τρόπο. Την ευαισθησία του δήμου Ζίτσας για τα παιδιά Ρομά πρόβαλε ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Στρατής Λώλας, ο οποίος έδωσε τα συγχαρητήριά τους στους διοργανωτές. Όπως είπε, εξάλλου, πολλοί Ρομά ζουν στον κάμπο της περιοχής. Η ευαισθησία του δήμου Ζίτσας αποδεικνύεται και αλλιώς. Ήταν ο δήμος που δέχτηκε να παραχωρήσει το γήπεδο για να γίνουν οι εμβολιασμοί. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε το πρόγραμμα να υλοποιηθεί στο γήπεδο του Περάματος. Και αυτό επειδή στο Πέραμα, κοντά στο εργοστάσιο του βιολογικού καθαρισμού, υπάρχει τα τελευταία χρόνια ένας μεγάλος καταυλισμός με παράγκες –η έκταση ενοικιάζεται από τους Ρομά. Η Δημοτική Ενότητα Περάματος όμως αρνήθηκε να παραχωρήσει το γήπεδο, επικαλούμενη την τουριστική εικόνα της περιοχής! Η τουριστική εικόνα πρέπει να απασχολεί ιδιαίτερα τον δήμο Ιωαννιτών, καθώς τον τελευταίο χρόνο αρκετές οικογένειες Ρομά απομακρύνθηκαν από τον καταυλισμό στον Βοτανικό, ο οποίος αποτελεί δημοτική έκταση, από τη Δημοτική Αστυνομία της πόλης. Στη συγκεκριμένα περιοχή, έχουν απομείνει τέσσερις οικογένειες, οι οποίες δέχονται συνεχώς πιέσεις να φύγουν. «Ας φροντίσουμε με τον τρόπο μας να μην είμαστε αδιάφοροι μπροστά στο δράμα που εκτυλίσσεται καθημερινά στην πόλη των Ιωαννίνων, του 21ου αιώνα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από μας» είπε ο κ. Παπαϊωάννου, λόγια που αποτελούν την καλύτερη απάντηση σε όσους για άλλη μια φορά σπρώχνουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

από ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ