Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Τζίμας: Να σταματήσει η καταγραφή των τετραγωνικών σε σπίτια και επιχειρήσεις του Δήμου Ζίτσας…

κλικ για μεγέθυνση
    Μετά την δήλωση του δημάρχου κ. Δ. Ρογκότη με την οποία «καλούνται οι δημότες να προσέλθουν μέχρι 02-03-2012 στο Δήμο Ζίτσας και δηλώσουν τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους τα οποία στη συνέχεια θα δοθούν στη Δ.Ε.Η. προκειμένου κατόπιν των σχετικών διορθώσεων, όπου αυτό απαιτηθεί, να αποκατασταθούν οι υφιστάμενες αδικίες ούτως ώστε ο Δήμος να εισπράξει τα αναλογούντα πραγματικά τέλη» (κλικ εδώ) και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και εκτός αυτού το θέμα ξαναέρχεται στην επικαιρότητα. 
    Αυτή τη φορά από τον κ. Τζίμαεπικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας «Λαϊκή Συσπείρωση»,  του δήμου Ζίτσας.
    Συγκεκριμένα την προσπάθεια που κάνει ο δήμος Ζίτσας να καταγράψει τα πραγματικά τετραγωνικά όλων των κατοικιών και των επιχειρήσεων που υπάρχουν στα όριά του προκείμενου να υπάρξει μια δικαιότερη κατανομή των δημοτικών τελών αφού εντοπίστηκαν περιπτώσεις σπιτιών και μεγάλων επιχειρήσεων με αδήλωτα τετραγωνικά, καταγγέλλει ...
ο κ. Τζίμαςυποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο η δημοτική αρχή επιχειρεί να βάλει κι άλλα βάρη στις πλάτες των νοικοκυριών με πρόσχημα την δίκαιη επιβολή τελών.
    Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκης Τζίμας μάλιστα κάλεσε τον δήμαρχο να σταματήσει την όλη διαδικασία καθώς και να μην επιβάλει από εδώ και στο εξής ανταποδοτικά τέλη σε κανένα δημότη της Ζίτσας, τονίζοντας πως οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι δήμοι πρέπει να χρηματοδοτούνται από το κράτος.
    «Η λογική όσα περισσότερα πάρουμε τόσο καλύτερες υπηρεσίες θα προσφέρουμε αρμόζει σε μια επιχείρηση και όχι σε δήμους», είπε ο κ. Τζίμας.
    Ερωτηθείς ποια είναι η θέση της παράταξης του απέναντι σε όσους πλήρωναν κανονικά τα τέλη τους αφού είχαν δηλώσει όλα τους τα τ.μ. ο κ. Τζίμας απάντησε πως και αυτοί θα απαλλαγούν από την καταβολή τελών αν εισακουστεί η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για κατάργηση των ανταποδοτικών τελών.
    Θυμίζουμε ότι ο Δήμος Ζίτσας ύστερα από σχετικό έλεγχο που διενήργησε διά μέσω των σχετικών παραστατικών στοιχείων της ΔΕΗ, διαπίστωσε ότι πολλές Τοπικές Κοινότητες του Δήμου έχουν μηδενική χρέωση τετραγωνικών μέτρων τόσο για τις οικίες όσο και για τις επιχειρήσεις.
    Επίσης από την υποβολή των σχετικών υπεύθυνων δηλώσεων καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος των υπολοίπων Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου, έως σήμερα, έχει μεταβληθεί σε πολλά ακίνητα το εμβαδό τους, με πιθανές προσθήκες και επεκτάσεις χωρίς να έχει ενημερωθεί η ΔΕΗ προκειμένου να προβεί στην επιπλέον χρέωση τετραγωνικών μέτρων.
    Ο Δήμαρχος Δημήτρης Ρογκότης με δηλώσεις του είχε τονίσει πως αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι ο Δήμος Ζίτσας να στερείται πολύτιμων εσόδων τα οποία έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, δηλαδή επιστρέφονται στους δημότες με την παροχή υπηρεσιών στην ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτροφωτισμό, καθαριότητα κτλ.
    «Πρέπει λοιπόν να γίνει κατανοητό σε όλους τους δημότες ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η υφιστάμενη κατάσταση. Να μη συνεισφέρουν δηλαδή όλοι οι δημότες σε ότι πραγματικά τους αντιστοιχεί αλλά ο Δήμος να υποχρεούται να παρέχει ανταποδοτικού περιεχομένου υπηρεσίες» είχε πει ο κ Ρογκότης όταν καλούσε τους δημότες να ανταποκριθούν στους ελέγχους.
    Η διαδικασία αυτή πάντως ολοκληρώνεται μέχρι τις 2 Απριλίου με όσους δημότες δεν έχουν δηλώσει τα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους ή έχουν τροποποιήσεις στα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους (οικίες, καταστήματα, βιοτεχνίες, βιομηχανίες, εργοστάσια κ.λ.π.) να καλούνται να προσέλθουν μέχρι 02-03-2012 στο Δήμο Ζίτσας και δηλώσουν τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους, τα οποία στη συνέχεια θα δοθούν στη ΔΕΗ, προκειμένου κατόπιν των σχετικών διορθώσεων, όπου αυτό απαιτηθεί, να αποκατασταθούν οι υφιστάμενες αδικίες, ούτως ώστε ο Δήμος να εισπράξει τα αναλογούντα πραγματικά τέλη και να αναπτύξει καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στο σύνολο των Τοπικών Κοινοτήτων.
    Μετά την παρέλευση της ως άνω καταληκτικής ημερομηνίας ο Δήμος Ζίτσας ως οφείλει και προς αποκατάσταση των αδικιών θα ενεργοποιήσει την επιτροπή καταγραφής τετραγωνικών μέτρων οικιών και επιχειρήσεων του Δήμου, η οποία έχει συσταθεί με την υπ' αριθ. 259/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας και η οποία ως έργο της έχει τη διενέργεια σχετικών ελέγχων και την καταγραφή των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων οικιών και επιχειρήσεων σε κάθε Τοπική Κοινότητα του Δήμου.


με το ρεπορτάζ των "ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ"