Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Πλήγμα για Ζίτσα & Ευρυμενών. Αντίο ορεινή χάραξη για την Ιόνια Οδό – οριστικά στον κάμπο…

Κόλαφος για τη δημοτική αρχή. Έλεγε λόγια του αέρα. Προκηρύχτηκε η μελέτη από το υπουργείο Υποδομών για τον Δυτικό Άξονα της Ιονίας Οδού μέχρι Κακαβιά.
Στα παλαιότερα των υποδημάτων του έγραψε ο κ. Μαγκριώτης τις απόψεις του Δήμου Ζίτσας και τις υποσχέσεις που έδωσε στον δήμαρχο κ. Ρογκότη, στον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Παν. Παππά και στον αντιδήμαρχο κ. Β. Γαρδίκο όταν κάποτε τον επισκέφτηκαν.
Συγκεκριμένα προκηρύχθηκε από το υπουργείο Υποδομών η μελέτη «Ολοκλήρωση Ιόνιας Οδού (Δυτικός Άξονας) από τέλος παραχώρησης έως Κακαβιά» (η πεδινή χάραξη), συνολικού προϋπολογισμού 3,77 εκατ. ευρώ.
Το υπό μελέτη οδικό έργο του τμήματος της Ιόνιας Οδού από το τέλος Παραχώρησης έως την Κακαβιά, αποτελεί το βόρειο τμήμα της Ιόνιας Οδού, με αφετηρία τη συμβολή με την Εγνατία Οδό και κατάληξη στο Μεθοριακό Σταθμό Κακαβιάς (που είναι η κύρια πύλη σύνδεσης της Ελλάδας με την Αλβανία) και συνεπώς συμπληρώνει τους κατασκευαζόμενους μεγάλους οδικούς άξονες στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου.
Το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών των μελετητών θα γίνει στις 22 Μαΐου και η μελέτη…
θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ.
Ο υφυπουργός Υποδομών Γ. Μαγκριώτης δήλωσε ότι «η ολοκλήρωση του έργου θα ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση μετακινήσεων από και προς την Αλβανία, ενώ σε συνδυασμό με τα άλλα μεγάλα έργα στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας (Ρίο - Αντίρριο, Ιόνια Οδός, Εγνατία Οδός, λιμάνι Ηγουμενίτσας κλπ.), θα συμβάλλει στην ουσιαστική αναβάθμιση της μεταφορικής υποδομής.
» Εκτός των παραπάνω, η κατασκευή του υπό μελέτη οδικού τμήματος Ιωάννινα - Κακαβιά, επιλύει βασικά προβλήματα κυκλοφορίας σε νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο και απαλλάσσει την ευρύτερη περιοχή από τις φορτίσεις και οχλήσεις των υπερτοπικών κινήσεων».