Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Για μια αγροτική αναγέννηση...

του Τάσου Βασιλείου*
Είχα την τύχη να παρακολουθήσω την περασμένη Κυριακή, μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα στη Δωδώνη με θέμα «Νέες δυναμικές καλλιέργειες. Δυνατότητες-Προοπτικές».
Εμπνευστής αυτής της ημερίδας ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Δωδώνης, ο δάσκαλος κ. Δημήτριος Γούσιας (διαχρονικά οι δάσκαλοι πάντα ήταν πρωτοπόροι) με ομιλητές-εισηγητές τρεις νεαρούς επιστήμονες, γεωπόνους τις κ.κ. Σοφία Φούκη, Άννα Αναστασιάδου , τον κ. Στράτο Κολοβό και το γνωστό καθηγητή- ερευνητή του τμήματος Φυτικής Παραγωγής, ΤΕΙ Άρτας  τον κ. Γεώργιο Μάνο.
Η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου ασφυκτικά γεμάτη, αισθητή η παρουσία νέων ανθρώπων  και το ενδιαφέρον αμείωτο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημερίδας.
Στη συζήτηση που ακολούθησε πολλά...
τα ερωτήματα των ενδιαφερομένων και συνάμα η απογοήτευση από τις απαντήσεις. Όχι βέβαια από το περιεχόμενο των εξαιρετικών εισηγήσεων, αλλά από τις δυνατότητες υλοποίησης των νέων καλλιεργειών και της προώθησης των προϊόντων.
Έχω ασχοληθεί πολλές φορές με το φαινόμενο της ερημοποίησης της υπαίθρου. Αυτό που συνέβη τις δεκαετίες του πενήντα και του εξήντα, δηλαδή η μαζική μετακίνηση των κατοίκων της προς τα αστικά κέντρα αλλά και το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα σε χώρες του εξωτερικού, δεν έχει συμβεί ποτέ στη μακραίωνη ιστορία της χώρας μας. Το αποτέλεσμα γνωστό, τα χωριά μας ερήμωσαν, η γη έπαυσε να καλλιεργείται, δασώθηκε. Η κτηνοτροφία μειώθηκε και οι ασχολούμενοι με αυτήν, οι περισσότεροι, είναι μεγάλης ηλικίας. Κι ενώ μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 80 ήμασταν  αυτάρκεις σε αγροκτηνοτροφικά προϊόντα , σήμερα, παρά τον πακτωλό χρημάτων που εισέρευσε από ευρωπαϊκά ταμεία, εισάγουμε ένα πολύ υψηλό ποσοστό βασικών ειδών της διατροφής μας.
Πιστεύω ακράδαντα ότι η αστικοποίηση και η εγκατάλειψη της υπαίθρου με τις κάθε είδους δραστηριότητες σ’ αυτήν, έχουν συμμετοχή στη σημερινή κρίση και στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η χώρα. Όπως επίσης, πιστεύω ότι δίνει την ευκαιρία, η κρίση, ώστε η ύπαιθρος να αναδειχθεί ως ένας προνομιούχος χώρος ζωής, κατοικίας, δημιουργίας και παραγωγής. Και βεβαίως αυτό θα επιτευχθεί με νέες στρατηγικές, με μια νέα αναπτυξιακή αντίληψη, με άλλες πολιτικές.
Αγροτική Αναγέννηση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς εθνική και Περιφερειακή αναπτυξιακή πολιτική. Χωρίς αναπτυξιακή κατανομή του ΕΣΠΑ, χωρίς ένα «πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης», αυτό ακριβώς που τονίζει σε κάθε ευκαιρία ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης για την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα, με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με αναπτυξιακά ομόλογα και τη συμμετοχή όπως προείπα του ΕΣΠΑ. Με την απαραίτητη φυσικά κρατική μέριμνα για χρήσεις γης στην ύπαιθρο, για εκσυγχρονισμό της γεωργίας, των μεταποιητικών μονάδων ,των δικτύων εμπορίου και διακίνησης αγροτικών προϊόντων, την μεταφορά πόρων από το ΕΣΠΑ στον πυλώνα της Αγροτικής Ανάπτυξης, την επιδίωξη της πολυλειτουργηκότητας του αγροτικού τομέα, με έμφαση στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, την εξυγίανση και πλήρη ανασυγκρότηση των αγροτικών συνεταιρισμών και οργάνωση των αγροτών σε ομάδες παραγωγών. Την ενίσχυση επενδύσεων νέων εναλλακτικών καλλιεργειών, όπως αυτές που αναφέρθηκαν στην ημερίδα, την παραχώρηση καλλιεργήσιμων γαιών  για τη δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων, την εκπόνηση ειδικών προγραμμάτων έργων υποδομής, όπως αναδασμοί, αρδευτικά, οδοποιίας που θα συμβάλλουν στη μείωση του κόστους παραγωγής. Και πάνω απ’ όλα στη μείωση της γραφειοκρατείας. Δεν με εξέπληξε το γεγονός ότι ατυχής συμπολίτης που εγκαταστάθηκε σε χωριό των Φιλιατών, πήρε των ομματιών του όταν διαπίστωσε ότι για να του παραχωρηθεί δημοτική έκταση τεσσάρων στρεμμάτων για την εγκατάσταση κτηνοτροφικής μονάδας, του ζητήθηκαν 18!!  δικαιολογητικά.
Έχω την άποψη ότι θα συμβάλλει στην αναζωογόνηση της υπαίθρου η ενεργοποίηση του νόμου 1734 του 1987 «βοσκότοποι και ρύθμιση ζητημάτων σχετικών με την κτηνοτροφική αποκατάσταση και με άλλες παραχωρήσεις καθώς και θεμάτων που αφορούν δασικές εκτάσεις», ο γνωστός νόμος περί διαχείρισης των βοσκοτόπων, ο οποίος αποσύρθηκε τότε μετά από σφοδρές αντιδράσεις τσιφλικάδων και άλλων παραγόντων. Ενδεχομένως θα χρειάζεται τώρα και απαραίτητες τροποποιήσεις-βελτιώσεις.Όπως απαραίτητη είναι και η ενεργοποίηση του προγράμματος εγκατάστασης νέων αγροτών που σταμάτησε απότομα και χωρίς λόγο το καλοκαίρι του 2009. Για το σκοπό αυτό πρόσφατα κατατέθηκε στη Βουλή σχετική ερώτηση από τον Πρόεδρο και τους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, τονίζοντας την αναγκαιότητα και αύξησης του ορίου ηλικίας έως το 55ο έτος.
Πρέπει επιτέλους να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ένα νέο αγροτικό αναπτυξιακό πρότυπο, για μια αγροτική αναγέννηση και αναζωογόνηση της υπαίθρου.

* Ο Τάσος Βασιλείου είναι Γραμματέας της Ν.Ε. Ιωαννίνων της Δημοκρατικής Αριστεράς.




.