Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου η συνάντηση για τον Καλαμά …

…με την βοήθεια και του zitsagate

Όλη η ενημέρωση αναλυτικά - ποιοί ήταν παρόντες - ποιές παρεμβάσεις ξεχώρισαν…

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου το πρωί θα γίνει συγκέντρωση στην ΚΛΗΜΑΤΙΑ, για ενημέρωση φορέων και πολιτών του Δήμου Ζίτσας.      

    Μετά την συνάντηση που έγινε την περασμένη Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012 και την ενημέρωση για τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων της δράσης ΚΑΛΑΜΑΣ
River Action 2012 η επόμενη συνάντηση θα γίνει αύριο Τετάρτη 11-1-2012 στις 19:30.
    Αναλυτικά η ανακοίνωση :




κλικ για μεγέθυνση
Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου το πρωί θα γίνει συγκέντρωση στην Κληματιά, για ενημέρωση φορέων και πολιτών του Δήμου Ζίτσας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΓΚΡΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΖΙΤΣΑ ΚΑΙ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ TΟΥ RIVER ACTION KALAMAS 2012
Φίλες και φίλοι,
    εύχομαι για μια ακόμη φορά σε όλες και σε όλους το 2012 να είναι μια πραγματικά διαφορετική χρονιά, μία Εναλλακτική χρονιά, μία χρονιά αλληλεγγύης και αγώνα, μια χρονιά αισιοδοξίας και προσδοκίας για επίτευξη των στόχων μας κόντρα σε όλους όσους νομίζουν ότι θα μας τρομοκρατήσουν. Γιατί όπως ξέρουμε πολύ καλά «όποιος θέλει να φθάσει στην πηγή, πρέπει να πάει κόντρα στο ρεύμα».
Φίλοι και φίλες,
    Όπως όλοι γνωρίζετε μία από τις σημαντικές πρωτοβουλίες της Εναλλακτικής Δράσης, που ξεκίνησε από τον προηγούμενο Αύγουστο και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, είναι η πρωτοβουλία για τη στήριξη του πολυετούς αγώνα των κατοίκων και των φορέων της Ηπείρου και τη σωτηρία του μοναδικού φυσικού οικοσυστήματος του ποταμού Καλαμά. Μία πρωτοβουλία που στοχεύει παράλληλα στην ήπια ανάπτυξη όλων των παρακαλάμιων χωριών, ξεκινώντας από τα εγκαταλελειμμένα χωριά της περιοχής των δήμων Ζίτσας και Πωγωνίου. Γιατί είναι βαθιά πεποίθησή μας στην Εναλλακτική Δράση ότι ο αγώνας για τη σωτηρία του Καλαμά είναι ανάγκη να συνδεθεί με τον αγώνα για μία νέου τύπου ανάπτυξη στην περιοχή, που θα σέβεται το περιβάλλον και τον πολιτισμό, θα στηρίζεται στην τοπική παραγωγή και την τοπική επιχειρηματικότητα και θα εξασφαλίζει βιώσιμη οικονομική πρόοδο σε όφελος όλων των κατοίκων.
    Με τις σκέψεις αυτές απευθυνθήκαμε στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία και στις Ομοσπονδίες Καλαμά και Πωγωνησίων και μετά από δύο περίπου μηνών συζητήσεις συμφωνήσαμε να πραγματοποιηθούν σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς εκδηλώσεις στην περιοχή του Καλαμά, του Πωγωνίου και της Ζίτσας, με αποκορύφωμα ένα τετραήμερο από τις 9 έως τις 12 Αυγούστου 2012 με τίτλο RIVER ACTION KALAMAS.
    Βέβαια για όλους μας στην Αθήνα ήταν αυτονόητο ότι μια τόσο μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια είναι αδύνατο να έχει επιτυχία, αν δεν εξασφαλίσει την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και των κατεξοχήν θεσμικών εκφραστών τους που είναι οι Δημοτικές Αρχές.   Για το λόγο αυτό μετά από συνεννόηση με τοπικούς συλλόγους και τους Δήμους, οργανώθηκαν, όπως γνωρίζετε, δύο συγκεντρώσεις μια στις 28 Δεκεμβρίου στη Ζίτσα και μία στις 29 Δεκεμβρίου στο Δελβινάκι στις οποίες παραβρέθηκαν οι δημοτικές αρχές, εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Καλαμά και Πωγωνησίων, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων, όπως και παραγωγοί (γεωργοί και κτηνοτρόφοι), υπάλληλοι, επιχειρηματίες κ.α. Σκοπός των συγκεντρώσεων αυτών ήταν να ενημερωθούν οι τοπικές κοινωνίες (Δήμοι, συλλογικότητες και πολίτες) για τη φιλοσοφία και τους στόχους των εκδηλώσεων, ώστε από κοινού να αποφασίσουμε το περιεχόμενο, το πρόγραμμα και τις ημερομηνίες των εκδηλώσεων. Η ευθύνη της ενημέρωσης ανατέθηκε σε εμένα, αφού οι υπόλοιποι δε μπορούσαν να φύγουν από την Αθήνα, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.
    Στις συγκεντρώσεις εισηγητικά έγινε αναλυτική παρουσίαση στους παρευρισκόμενους (φορείς και πολίτες) των επιδιώξεων της πρωτοβουλίας, η οποία (παρουσίαση) επικεντρώθηκε στα εξής:
α) Ο βασικός στόχος όλων των εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν με αφορμή το RIVER ACTIN KALAMAS, είτε στο τετραήμερο 9-12 Αυγούστου, είτε πριν από αυτό, θα είναι η στήριξη του αγώνα για την προστασία του ποταμού Καλαμά και την ήπια ανάπτυξη της περιοχής Ζίτσας και Πωγωνίου.
β) Ως εκ τούτου το RIVER ACTION KALAMAS δεν είναι απλά ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός με συναυλίες, όπως άλλα River Party, που θα συμμετέχουν γνωστοί τραγουδιστές ή συγκροτήματα, αλλά μια πολιτική (όχι κομματική) παρέμβαση, που αρχής γενομένης από εφέτος θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο και θα διαρκεί όλο το χρόνο. Στη διάρκεια της χρονιάς θα πραγματοποιούνται στην περιοχή ποικίλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες, όπως επιστημονικές ημερίδες ( για την οικονομία, ο περιβάλλον, την τοπική παραγωγή και τον πολιτισμό), κοινωνικές παρεμβάσεις, επισκέψεις, περιηγήσεις, ξεναγήσεις και σπορ στη φύση και πολλές άλλες.
γ) Θα γίνει προσπάθεια ώστε οι εκδηλώσεις του RIVER ACTION KALAMAS να προβληθούν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από τα μέσα ενημέρωσης (τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, εφημερίδες) κεντρικά και τοπικά, αλλά και από ιστοσελίδες, facebook και άλλα ψηφιακά μέσα.
δ) Όλες οι εκδηλώσεις θα αποφασισθούν και θα συνδιοργανωθούν συλλογικά με τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων (των Δήμων, των Ομοσπονδιών Καλαμά και Πωγωνησίων, της Εναλλακτικής Δράσης και τοπικών συλλόγων και πολιτών).
    Μετά από την εισήγηση ακολούθησαν, όπως ήταν αναμενόμενο- αφού το εγχείρημα είναι κάτι νέο για την περιοχή- πολλές ερωτήσεις και προβληματισμοί, και αφού δόθηκαν απαντήσεις και έγιναν οι απαραίτητες διευκρινήσεις, οι παρευρισκόμενοι κατανόησαν το περιεχόμενο και ήταν πολύ θετικοί για την υλοποίηση των εκδηλώσεων, ενώ παράλληλα έκαναν πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και προτάσεις. 
    Από τις τοποθετήσεις ξεχώρισαν ορισμένες απλών πολιτών, όπως της Κατερίνας Μπαλάφα, κτηνοτρόφου από το Καλοχώρι και της Παναγιώτας Μυριούνη, κτηνοτρόφου από το Δελβινάκι που αναφέρθηκαν στην ανάγκη ενημέρωσης των κατοίκων για την τόνωση της κτηνοτροφίας με σεβασμό στο περιβάλλον. Ενδιαφέρουσες επίσης ήταν οι απόψεις των βιοκαλλιεργητών Σμπόνια Γιάννη από το Δελβινάκι και Καραφέρη Νίκης από το Λίθινο, για την στήριξη και την τόνωση της βιολογικής παραγωγής στην περιοχή, του Κώστα Καραμπίνα, δάσκαλου από τη Ζίτσα για την προβολή της τοπικής παράδοσης και του πολιτισμού, του Νικηφόρου Γκουρομέτσιου από το Δελβινάκι για τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που υπάρχουν και την ανάγκη άμεσης δραστηριοποίησης των πολιτών και του Σπύρου Μάτζιου από το Πολύδωρο, για την ανάγκη μελλοντικής επέκτασης του RIVER ACTION KALAMAS και στο νομό Θεσπρωτίας, αφού το ποτάμι διαπερνά και το νομό αυτό. 
    Επίσης έγιναν ενδιαφέρουσες προτάσεις για ένταξη στις εκδηλώσεις του RIVER ACTION μεγάλων τοπικών εκδηλώσεων που γίνονται ήδη στην περιοχή, όπως των εκδηλώσεων της Μάνας Αγρότισσας, της γιορτής Κρασιού, της γιορτής Καλαμποκιού και άλλων.
    Από τις δύο συγκεντρώσεις διαπιστώθηκε η ανάγκη καλλίτερου συντονισμού και πιο στενής συνεργασίας των φορέων που θα διοργανώσουν τις εκδηλώσεις καθώς και πραγματοποίησης νέων συγκεντρώσεων με συμμετοχή περισσότερων πολιτών και με έγκαιρη ενημέρωση αρκετές ημέρες πιο μπροστά.
Τέλος συμφωνήσαμε στην πιο κάτω διαδικασία για τη συνέχεια
  •     Να σταλεί άμεσα, μέσα στην εβδομάδα, επιστολή στους Δήμους Ζίτσας και Πωγωνίου με σχέδιο προγραμματισμού των εκδηλώσεων και των αναγκών που μπορούν να καλύψουν οι δύο Δήμοι, ώστε να συζητηθεί έγκαιρα στα δύο Δημοτικά Συμβούλια.
  •     Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου το πρωί να γίνει συνάντηση εκπροσώπων των Ομοσπονδιών Καλαμά και Πωγωνίου, της Εναλλακτικής Δράσης κατ των Δήμων Πωγωνίου και Ζίτσας, για να οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.
  •     Την ίδια ημέρα το απόγευμα να γίνει συγκέντρωση στον Παρακάλαμο για ενημέρωση φορέων και πολιτών του Δήμου Πωγωνίου, παρουσία εκπροσώπων των δύο δημοτικών αρχών, των δύο Ομοσπονδιών και της Εναλλακτικής Δράσης.
  •     Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου το πρωί να γίνει αντίστοιχη συγκέντρωση στην Κληματιά, για ενημέρωση φορέων και πολιτών του Δήμου Ζίτσας.

Μάκης Σταύρου 31/12/2011


.