Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Αναπλάσεις στα παλιά λατομεία προτείνει η Περιφέρεια Ηπείρου…

59 από τα 75 της Ηπείρου βρίσκονται στο Δήμο Ζίτσας!
Από νταμάρια... χώρους αναψυχής προτείνει η μελέτη για τα ανενεργά λατομεία της Ηπείρου
    Προτάσεις για την ανάπλαση και την αξιοποίηση των ανενεργών λατομείων της Ηπείρου παρουσίασαν χθες οι υπεύθυνοι της μελέτης με τίτλο «Μελέτη αποκατάστασης και αξιοποίησης λατομικών περιοχών», που είχε ανατεθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου, στο συνεδριακό κέντρο της Περιφέρειας.
    Στόχος της μελέτης αυτής ήταν η εκπόνηση ενός πολλαπλού σχεδίου αποκατάστασης των ανενεργών, δημόσιων, δημοτικών και κοινοτικών λατομείων αδρανών, μαρμάρων και σχιστολιθικών πλακών της Περιφέρειας Ηπείρου με σκοπό άλλες περιοχές να απομονωθούν οπτικά και σε άλλες να εγκατασταθούν χρήσεις γης, ώστε συνολικά να αξιοποιηθούν εμπορικά.
    Με βάση τα στοιχεία που έδωσαν οι μελετητές…
στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων καταγράφηκαν συνολικά 75 ανενεργά λατομεία, 7 στην Άρτα, 8 στην Πρέβεζα και 2 στη Θεσπρωτία.
    Ιδιαίτερα για την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, τα 59 υπάγονται στο Δήμο Ζίτσας, 8 στο Δήμο Ιωαννιτών, 3 στο Δήμο Πωγωνίου, 2 στο Δήμο Ζαγορίου και από ένα στους Δήμους, Μετσόβου, Β. Τζουμέρκων και Δωδώνης.

Τα κριτήρια
    Η μελέτη ιεράρχησε τα λατομεία με βάση την αναγκαιότητα υλοποίησης έργων αποκατάστασης και την επιλογή της βέλτιστης λύσης.
    Σε ότι αφορά το πρώτο στάδιο, κύριοι άξονες είναι οι επιπτώσεις των λατομείων αυτών στο περιβάλλον, όπως η ρύπανση των υδάτων σε συνδυασμό με την ύπαρξη εξορυκτικών αποβλήτων, η ασφάλεια του χώρου και η εκτίμηση του κινδύνου λόγω της ελεύθερης πρόσβασης σε χώρους με υψηλή επικινδυνότητα, η οπτική ρύπανση και τα εδαφικά χαρακτηριστικά.
    Αναφορικά με τη δυνατότητα αξιοποίησης, εξετάστηκαν η έκταση του χώρου, ο επηρεαζόμενος πληθυσμός και οι αποστάσεις από περιοχές ενδιαφέροντος όπως το κύριο οδικό δίκτυο, αρχαιολογικοί χώροι και τουριστικές περιοχές.
Στο δεύτερο στάδιο, αυτό της βέλτιστης λύσης μεταξύ εναλλακτικών σχεδίων ανάπλασης ή αποκατάστασης, η επιλογή έγινε με βάση κριτήρια κοινωνικής ωφέλειας (επηρεαζόμενος πληθυσμός, κάλυψη ελλείψεων σε κοινόχρηστες υποδομές, εγγύτητα με οικισμούς κ.α.), περιβαλλοντικά κριτήρια (έκταση πράσινου, αποτροπή πυρκαγιών, επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον) και τέλος οικονομικά που αφορούν κυρίως το κόστος της επένδυσης και λειτουργίας.
    Έτσι προέκυψαν τέσσερα σχέδια αποκατάστασης που είναι τα εξής:
Φυσική αποκατάσταση με αναδάσωση, φυσική αποκατάσταση με εγκαταστάσεις πυρασφάλειας και ήπιας αναψυχής, φυσική αποκατάσταση σε συνδυασμό με χώρους αναψυχής και πολιτιστικών εκδηλώσεων και αξιοποίηση λατομικών παραπροϊόντων και απορριμμάτων σε συνδυασμό με βλαστητική αποκατάσταση.

Οι προτάσεις για την αποκατάσταση
    Στις προτάσεις μάλιστα για την αποκατάσταση συγκεκριμένων λατομείων, οι οποίες προήλθαν μετά από συνεννόηση με τους δήμους στα όρια των οποίων βρίσκονται αυτά, περιέχεται η δημιουργία αθλητικού κέντρου, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, αναδάσωση αλλά και χώρος υποδοχής αποβλήτων.
    Πιο συγκεκριμένα για το λατομείο της Πεδινής προτείνεται η φυσική αποκατάσταση με εγκαταστάσεις αναψυχής, με το κόστος των παρεμβάσεων να ανέρχεται στα 635.000 ευρώ.
    Το ίδιο προτείνεται και στα λατομεία, Μάζιας και Μαρμάρων με χαμηλότερους όμως προϋπολογισμούς.
    Στον Δήμο Ζίτσας σε ότι αφορά το λατομείο της Ελεούσας, προτείνεται η αναδάσωσή του με κόστος 280.000 ευρώ, ενώ για αυτό του Ροδοτοπίου προτείνεται ο συνδυασμός της αναδάσωσης και η φυσική αποκατάσταση με τη μελλοντική δημιουργία Αθλητικού Κέντρου, Σκοπευτηρίου και κέντρου εκπαίδευσης σκύλων, συνολικού κόστους 960.000 ευρώ.
    Αναφορικά με δύο λατομεία στην Κληματιά, στο πρώτο έκτασης 37.000 τ.μ. το οποίο χαρακτηρίζεται ως «αργούν» και όχι εγκαταλειμμένο, προτείνεται η περαιτέρω αξιοποίηση των λατομικών παραπροϊόντων ή η φυσική αποκατάσταση με εγκαταστάσεις πυρασφάλειας και ήπιας αναψυχής, ενώ στο άλλο συνολικού εμβαδού 33.000 τ.μ. προτείνεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών παραγωγής ενέργειας 1MWp που δύναται να καλύψει τις απαιτήσεις σε ηλεκτρική ενέργεια περίπου 350 οικιών.
Το εκτιμώμενο κόστος γι' αυτή την εγκατάσταση ανέρχεται στα 2 εκ. ευρώ.
    Στο Δήμο Δωδώνης και στο λατομείο που υπάρχει στη Δημοτική Κοινότητα Πολύγυρου, η μελέτη θεωρεί πως η βέλτιστη λύση είναι η αναδάσωση στα περίπου 51.000 τ.μ. και η φυσική αποκατάσταση με μελλοντική δημιουργία αθλητικού κέντρου στα υπόλοιπα 14.500 τ.μ..
Συμπερασματικά η μελέτη αυτή δημιούργησε μια βάση δεδομένων με τον πληρέστερο κατάλογο των ανενεργών λατομικών περιοχών της Περιφέρειας Ηπείρου, με την εμπειρία που αποκομίσθηκε από την εφαρμογή της προτεινόμενης μεθοδολογίας να μπορεί να αξιοποιηθεί και στα σχέδια περιβαλλοντικής αποκατάστασης των ενεργών λατομείων έτσι ώστε μετά το πέρας της εκμετάλλευσής τους να γίνεται η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του χώρου προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, ενώ τέλος η μελέτη αυτή θα πρέπει να θεωρηθεί ως βάση για την εκπόνηση κι άλλων μελετών που θα αφορούν σε περιοχές με σαφώς περιορισμένα γεωγραφικά όρια όπως για παράδειγμα του δήμου Ζίτσας στον οποίο εμφανίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των ανενεργών λατομείων της Περιφέρειάς μας.





από ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ