Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Μια από τα ίδια για τη «Δωδώνη»…

Από τη συνάντηση του ΣΕΚ με τον Α. Ροντούλη
    Μια από τα ίδια ήταν για τους κτηνοτρόφους συνολικά και για την Ήπειρο, ως προς το ιδιοκτησιακό μέλλον της «Δωδώνης», η χθεσινή συνάντηση της διοίκησης του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας με τον νέο αρμόδιο υφυπουργό, βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ, Αστέριο Ροντούλη. Παρέπεμψε κι αυτός στο υπουργείο Οικονομικών...
    Επομένως, αποτελεί μονόδρομο για τους φορείς της Ηπείρου η διαμόρφωση, το συντομότερο, πρότασης εξαγοράς, αφού σε κυβερνητικό επίπεδο δεν αλλάζει κάτι, αλλιώς θα δουν την Αγροτική τράπεζα να προχωρά το διεθνή διαγωνισμό και θα είναι αργά για δάκρυα...
    Η πρωτοβουλία της Περιφέρειας να συντονίσει τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους ήταν μεν...
καλή κίνηση, αλλά καθυστερεί και δεν φαίνεται πως θα βρεθεί το χρηματοδοτικό σχήμα για να ζητηθεί από την ΑΤΕ να συζητήσει για εξαγορά μετοχών στην ονομαστική ή έστω στη λογιστική αξία. Πολιτική λύση δεν δίνεται, νέα κυβέρνηση, ίδιες οι αποφάσεις.

Έμειναν με την προσδοκία...
    Η προσδοκία ότι κάτι μπορεί να αλλάξει με τη νέα κυβέρνηση με...πλάτη από τον νέο υφυπουργό, τόσο για την χειμάζουσα και διαρκώς συρρικνούμενη κτηνοτροφία, όσο και για την αποτροπή ιδιωτικοποίησης της «Δωδώνης», δυστυχώς, δεν «μεταφράστηκε» και σε ουσία ή αποτέλεσμα.
    Ιδίως για τη «Δωδώνη» η έμμεση αναφορά του κ. Ροντούλη ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει την ευθύνη της ΑΤΕ, κάτι που δεν χρειάζονταν συνάντηση για να το πληροφορηθούν οι κτηνοτρόφοι, αποδεικνύει ότι αν δεν κινηθούν άμεσα οι φυσικοί φορείς και όσοι ενεπλάκησαν στις συσκέψεις που οργάνωσε η Περιφέρεια, δεν πρόκειται να βρεθεί λύση, όπως την θέλουν στην Ήπειρο.
    Η ΑΤΕ και το υπουργείο Οικονομικών που τηρεί ...σιγή ιχθύος, δείχνουν να περιμένουν τις διαδικασίες για τον διεθνή διαγωνισμό, όπως έχει αποφασίσει προ πολλού η διοίκηση της μεγαλομετόχου τράπεζας.

Το γοργόν και χάριν έχει...
    Πλέον, δεν ισχύουν ούτε οι υποσχέσεις και παροτρύνσεις -γρίφοι του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, (τα περί ... Ακρόπολης της Ηπείρου θα μείνουν ωραία λόγια) ούτε και τα κόμματα, Ν.Δ και ΛΑ.Ο.Σ, που τάχθηκαν κατά της πώλησης του πακέτου της ΑΤΕ και μετέχουν στη νέα κυβέρνηση, δείχνουν ότι θέλουν και μπορούν να αλλάξουν την δρομολογημένη κατάσταση.
    Αν είναι να γίνει κάτι από τις Ενώσεις, τους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς, την Περιφέρεια, τους δήμους, τους βουλευτές και όσους άλλους μετέχουν στην συζήτηση που άνοιξε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, επείγει η κατάληξη, να φτάσουν στο δια ταύτα της πρότασης που θα κατατεθεί για εξαγορά, διαφορετικά θα περιμένουν το... μοιραίο για τη «Δωδώνη» και την κτηνοτροφία.

Άκουσε, αλλά δεν υποσχέθηκε
    Στη συνάντηση του κ. Ροντούλη με τη διοίκηση του ΣΕΚ μετείχε από την Ήπειρο ο γραμματέας του Συνδέσμου, Μιχάλης Τζίμας.
    Στο ερώτημα που του θέσαμε για όσα συζητήθηκαν και κυρίως τις απαντήσεις του αρμόδιου επί της κτηνοτροφίας υφυπουργού, μετέφερε την απογοήτευση των κτηνοτρόφων.
    Ο ΣΕΚ περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην κτηνοτροφία με το 50% των ζώων να υποσιτίζονται, αυξημένο κόστος παραγωγής, μείωση του ζωικού κεφαλαίου και των ποσοτήτων γάλακτος και τους παραγωγούς σε οικονομικό αδιέξοδο.
    Η μείωση και στην παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος μετά το αγελαδινό έρχεται να καταδείξει πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα και ο κίνδυνος την ελληνική κτηνοτροφία και σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές που δίνουν οι γαλακτοβιομηχανίες.
    Η κατάληψη των γραφείων διοίκησης της «Δωδώνης», που διαμορφώνει πανελλαδικά τις τιμές, από οργισμένους κτηνοτρόφους δείχνει το πρόβλημα.
    Οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν να παρέμβει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Οικονομικών για ρύθμιση των δανείων τους, με παράταση τριών ετών για τις δόσεις και αποπληρωμή σε 15 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο.
    Για όλα αυτά δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική απάντηση, πλην της επίκλησης του υπουργείου οικονομικών, ως αρμόδιου για τα δάνεια και όσα άλλα μέτρα απαιτούνται για να... ανασάνει η κτηνοτροφία.

«Έδειξε» στο Οικονομικών...
    Για το θέμα της «Δωδώνης» υπήρξε και μια μικρή «σύγκρουση» του ΣΕΚ με τον υφυπουργό, αφού ο ίδιος ζήτησε να συζητηθεί, αλλά μάλλον ενημερωτικά και για το...θεαθήναι, αφού στην ουσία παρέπεμψε στις αποφάσεις και επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης και της διοίκησης της ΑΤΕ. Αυτές είναι γνωστές, απεμπλοκή της τράπεζας με πώληση του 67,7% των μετοχών με διεθνή διαγωνισμό με άγνωστο το χρόνο προκήρυξης του...
    Εν ολίγοις, το συμπέρασμα της συνάντησης για τη «Δωδώνη» μπορεί να περιγραφεί στην φράση, δεν είναι θέμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά του υπουργείου Οικονομικών που εποπτεύει την ΑΤΕ. Καμιά είδηση λοιπόν και ό,τι είναι να γίνει, μόνο σε τοπικό επίπεδο μπορεί να συμβεί.
 

από Νέοι Αγώνες