Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Το παρασκήνιο των εσωτερικών συγκρούσεων…

    Η σύγκρουση Γαρδίκου – Πάικα, αν και καταβλήθηκε προσπάθεια να μείνει σε χαμηλούς τόνους, έχει και προεκτάσεις. Ο κ. Γαρδίκος είχε μέχρι πρότινος αναλάβει ένα κεντρικό ρόλο άτυπου συντονιστή του δημαρχείου με αυξημένες αρμοδιότητες στην εκπόνηση της πολιτικής στρατηγικής της δημοτικής αρχής – μαζί με τον Αντρέα Λώλη – (που αμφότεροι αποτελούν την "αιχμή του δόρατος" του εκ Ροδοτοπίου Βαγγέλη Αργύρη).
    Όμως η έμπρακτη αμφισβήτησή του από τον “φέρελπι” νεαρό αντιδήμαρχο Διοικητικών Σπύρο Πάικα, αλλά και από “κύκλους” του Βουλευτή Θανάση Οικονόμου του οποίου ο Σπύρος Πάικας αποτελεί ισχυρό πάτημα στο Δήμο Ζίτσας (ενώ παράλληλα εκφράζει φιλοδοξίες και για την… ΕΠΣΗΠ), δημιουργεί την αίσθηση, ότι δύσκολα θα γίνουν αποδεκτές κάποιες νέες ισορροπίες μεταξύ των κορυφαίων στελεχών της δημοτικής αρχής.
    Ήδη η φημολογούμενη μεταπήδηση του κ. Ρογκότη στο...
επιτελείο του κ. Θανάση Οικονόμου, φέρνει σε εξαιρετικό δίλλημα τον κ. Γαρδίκο, ενώ ισχυροποιεί ιδιαίτερα τον έτερο “δελφίνο” κ. Σπ. Πάικα.
    Είναι αξιοσημείωτο ότι ο έτερος βουλευτής κ. Μιχ. Παντούλας από την πλευρά του εμφανίζεται να διατηρεί τις επιρροές του, επιδεικνύοντας άλλη στάση στις σχέσεις του με ψηφοφόρους του αλλά και με δημοτικά στελέχη των πρώην Καποδιστριακών Δήμων.
    Καθόλου άσχετη με το όλο σκηνικό δεν είναι και η συστηματική απαξίωση του κ. Ρογκότη προς τα πρόσωπα των πρώην Δημάρχων κ. Μιχ. Κατσάνου και Γ. Παργανά που αμφότεροι τον στήριξαν προεκλογικά. Η συμπεριφορά του δημάρχου απέναντί τους, που εκτιμάται ως ανάλογη της συμπεριφοράς του προς τον κ. Βαγ. Αργύρη, αποτελεί το κύριο θέμα συζητήσεων στα χωριά του δήμου αλλά και στα Γιάννενα, αφού ήταν έντονη και συνεχής η προσπάθεια απομείωσής τους με ιδιαίτερα υποτιμητικές εκφράσεις εντός μάλιστα του Δημοτικού Συμβουλίου.
    Όλα αυτά  δείχνουν την δεινή θέση του που βρίσκεται ο κ. Ρογκότης, που τόσο τα εσωτερικά προβλήματα του συνδυασμού του, όσο και η απομάκρυνσή του από τους πρώην δημάρχους σε συνδυασμό με την πολιτική του αστάθεια τον καθιστούν “κινούμενη άμμο”.

Ο αντίλαλος των συγκρούσεων
    Ήδη από τις αρχές καλοκαιριού είχε γίνει στροφή του Δήμου δια χειρός Βασίλη Γαρδίκου, στο θέμα της απ΄ ευθείας ανάθεσης των έργων που άφησε τότε ουσιαστικά έκθετο τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πάνο Παππά ο οποίος προεκλογικά “αποκήρυσσε μετά βδελυγμίας” τις απ΄ ευθείας αναθέσεις, αλλά και τον ίδιο τον Δήμαρχο, που είχε κάνει προεκλογικά σημαία του την κατάργηση των απ΄ ευθείας αναθέσεων.
    Παράλληλα η ανησυχία, που έκτοτε προκλήθηκε για τον ελάχιστο βαθμό συνεργασίας των αντιδημάρχων εντάθηκε, αφού ο Σπύρος Πάικας “ομαδοποιήθηκε” με τον Πάνο Παππά, ενώ από την άλλη η “τριεθνής” ομάδα Γαρδίκου – Μαρκούλα – Μπαλτά εμπλουτίστηκε με τον κ. Χανδόλια και εξακολουθεί να παραμένει αδιατάρακτη με την προσπάθεια για “προσηλυτισμό” νέων μελών να είναι εμφανής.
    Παράλληλα τότε η άρνηση του σοβαρού Βαγγέλη Κολιούση να αναλάβει την προεδρία της Κοινωφελούς, παρά την πρόταση και την επιμονή του Δημάρχου, προοιωνίζει την στάση του, άλλωστε είναι χαρακτηριστικές οι γέφυρες που “ρίχνει” και αλλού.
    Είχε προηγηθεί έτσι κι αλλιώς το κρεσέντο της δημοτικής συμβούλου κ. Γκαβρέση – Αλεξούδη, της οποίας τα ξεσπάσματα έφεραν σε δύσκολη θέση ακόμη και τον Δήμαρχο και θεωρήθηκαν ως έμμεση αντίδραση της εξ Ελεούσας συμβούλου της πλειοψηφίας σε επιχειρούμενη υποβάθμιση του ρόλου της, δεδομένης της συμμετοχής της στην Οικονομική Επιτροπή, σε συνδυασμό με τις απ΄ ευθείας αναθέσεις αλλά και τις προμήθειες.
    Άσχετη δεν είναι και η στάση του εκ Γραμμενοχωρίων φιλόδοξου και δραστήριου συμβούλου Σπύρου Παπαγγέλη, ο οποίος από κοινού με την κ. Γκαβρέση – Αλεξούδη,  αποτελούν το “φόβητρο” των αντιδημάρχων και κυρίως του Δημάρχου. 


.