Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Το εθνικό συμφέρον - «Ναι» ή «όχι» στην ευρωζώνη, το ερώτημα του δημοψηφίσματος (;)…

(Ζητάμε την κατανόησή σας γιατί σήμερα παρεκκλίνουμε λίγο απο τα τοπικά…)
"Η Πέμπτη θα είναι μεγάλη μέρα, η Παρασκευή αργεί πολύ ακόμα.... "
    Οφείλουμε όλοι να είμαστε ειλικρινείς και υπεύθυνοι απαντώντας σε κρίσιμα ερωτήματα.  
       1.   Υπάρχει άλλος εφικτός δρόμος πέραν της συμφωνίας για σημαντική ή εφόσον είναι εφικτό για ολική διαγραφή του χρέους και χρηματοδότησης της χώρας υπό όρους; Η απάντηση είναι όχι.
      2.   Μπορεί ο πρωθυπουργός και η σημερινή κυβέρνηση να συνεχίσουν να κυβερνούν καθορίζοντας μονομερώς τους όρους; Η απάντηση είναι όχι, λόγω αποδεδειγμένης ανεπάρκειας, κόπωσης και διογκούμενης λαϊκής δυσαρέσκειας.
      3.   Πρέπει συνεπώς να βρεθεί άμεσα μια λύση που θα διασφαλίσει ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ, θα εκτονώσει τη λαϊκή οργή και θα αποτρέψει παράλληλα την κατάλυση του κράτους; Είναι αυτό ανέφικτο; Όχι, αν όλοι βάλουν το προσωπικό και κομματικό συμφέρον στην άκρη, για λίγους έστω μήνες, με πρώτο τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος φάνηκε να ρισκάρει την επιβίωση της χώρας μπροστά στον κίνδυνο απώλειας της εξουσίας.
«Ναι» ή «όχι» στην ευρωζώνη, το ερώτημα του δημοψηφίσματος (αν γίνει...)
Το ερώτημα που πρέπει να αφορά το δημοψήφισμα είναι αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ ή όχι, δήλωσαν από κοινού ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ, από τις Κάννες. 
Αν υπάρξει δημοψήφισμα θα πρέπει να γίνει μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου δήλωσε επίσης η κ. Μέρκελ ενώ συμπλήρωσε πως η 6η δόση θα πληρωθεί μόνο αν η Ελλάδα κυρώσει το σύνολο των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου. 
Ο κ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του αποδέχθηκε το περίγραμμα που έθεσε η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί όσον αφορά το δημοψήφισμα. Την ίδια στιγμή στην Αθήνα θεωρούν πιθανότερη μιά υποχώρηση την τελευταία στιγμή του κ. Παπανδρέου, παρά την διενέργειά του. Στην κατεύθυνση αυτή συγκλίνει και η άποψη αρκετών βουλευτών που τοποθετήθηκαν στη Βουλή, ενώ τίθεται εν αμφιβόλω και η έκφραση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Η θέση του κ. Παπανδρέου (ανεξάρτητα αν επιμείνει ή όχι στο δημοψήφισμα) αναμένεται να είναι η επικύρωση τώρα από τη Βουλή της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου (πιθανώς με αυξημένη πλειοψηφία) και εκλογές σε ορατή ημερομηνία, εφόσον βέβαια παραμείνει επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματός του.
    Η στάση του κ. Σαμαρά
    Πλέον δεν έχει πολλές λύσεις ο κ. Σαμαράς.
    Ούτε φυσικά να ακούσει τις απόψεις για μη συμμετοχή στο δημοψήφισμα -εάν ενδεχομένως η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης το βράδυ και βέβαια εάν ακολούθως εγκριθεί από τη Βουλή η διενέργεια δημοψηφίσματος σε περίπτωση επιμονής (και μη αντικατάστασης του κ. Παπανδρέου)- ούτε να ακούσει τις αντίθετες απόψεις για συμμετοχή άνευ όρων. 
    Η λύση τότε φαίνεται να είναι μια. Να προτείνει στον τότε επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ότι θα έχει νόημα το δημοψήφισμα "μαϊμού" υπό μια μόνη προϋπόθεση: να στηθούν παράλληλες κάλπες με το δημοψήφισμα για πρόωρες εκλογές σε κάθε περίπτωση ώστε ο ελληνικός λαός να αποφασίσει.
    Άλλως να δεχθεί κατ΄ αρχήν μόνο τη συμφωνία χωρίς όμως τους εφαρμοστικούς νόμους, οι οποίοι θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθούν, ώστε η οικονομική πολιτική να εγγυάται την ανάκαμψη της οικονομίας, προσωρινά τουλάχιστον τεχνοκρατικά ουδέτερα και πάνω από κόμματα...
    Η Πέμπτη θα είναι μεγάλη μέρα, η Παρασκευή αργεί πολύ ακόμα.... 
έκτακτος "πολιτικός Καρτέσιος"