Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

«Αγκάθια» για την ολοκλήρωση του αρδευτικού κάμπου Λαψίστας …

    Το πρώτο "αγκάθι" έχει να κάνει με την δικαστική εμπλοκή, λόγω απαλλοτριώσεως στην μεγάλη δεξαμενή του τμήματος του αρδευτικού Λαψίστας στην Πρωτόπαππα και το δεύτερο με την νέα θέση στην οποία πρόκειται να κατασκευαστεί το κύριο αντλιοστάσιο των Λογγάδων.  
    Σύμφωνα με τον Μιχάλη Σκάντζικα, τοπογράφο – μηχανικό, εκπρόσωπο της εταιρείας «Μοχλός Α.Ε» και υπεύθυνο εκτέλεσης του έργου, η πρόοδος των εργασιών είναι εντυπωσιακή, όμως αν δεν λυθούν τα δύο προβλήματα σε Λογγάδες και Πρωτόπαππα, το έργο δεν πρόκειται να λειτουργήσει.
    Μάχη με το χρόνο δίνουν…
οι υπεύθυνοι της αναδόχου εταιρείας «Μοχλός ΑΕ» για την ολοκλήρωση των εργασιών στο αρδευτικό του λεκανοπεδίου, προκειμένου αυτό να τεθεί σε λειτουργία με την έναρξη της νέας ποτιστικής περιόδου τον ερχόμενο Ιούνιο.
Παρά την γενικότερη κατάσταση σε μικρά και μεγάλα έργα υποδομής, το αρδευτικό του λεκανοπεδίου δεν αντιμετωπίζει πλέον τα προβλήματα χρηματοδότησης που είχαν προκαλέσει τη διακοπή των εργασιών για έντεκα περίπου μήνες το 2009 μέχρι τις αρχές του 2010.
    Περίπου 60 εργαζόμενοι, δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη για την ολοκλήρωση των υπολειπόμενων εργασιών, που σε επίπεδο κατασκευής δικτύων έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, παραμένουν ωστόσο δύο σημαντικά «αγκάθια».
    «Η προσπάθειά μας είναι να ολοκληρώσουμε και τα δύο τμήματα, της Λαψίστας και του Πόρου μέσα στα συμβατικά χρονοδιαγράμματα. Αυτό σημαίνει, ότι εάν οι εργασίες στη δεξαμενή και στο αντλιοστάσιο ξεκινήσουν άμεσα, θα φτάσουμε οριακά να ολοκληρώσουμε το έργο με την έναρξη της ποτιστικής περιόδου», σημείωσε ο κ. Σκάντζικας.
    Στην ενότητα της Λαψίστας έχει ολοκληρωθεί το αντλιοστάσιο, η μία από τις δύο δεξαμενές και το δίκτυο διανομής επίσης μήκους 100 χλμ.
    Στο δίκτυο του Πόρου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 95% η κατασκευή των τριών δεξαμενών, δύο αντλιοστασίων, ενός βοηθητικού και το μεγαλύτερο μήκος του δικτύου διανομής, μήκους 100 περίπου χλμ.
    «Με την ολοκλήρωση των εργασιών, το έργο θα είναι λειτουργικό άμεσα. Η εταιρεία δεσμεύεται από τη μελέτη να λειτουργήσει το έργο δοκιμαστικά για τον πρώτο χρόνο. Φυσικά, δεν τίθεται θέμα σύγκρισης μεταξύ του νέου αρδευτικού και του παλαιότερου. Πρόκειται για ένα σύγχρονο σύστημα, που αξιοποιεί τα τελειότερα μέσα, τις σύγχρονες προδιαγραφές και είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει τις αγροτικές καλλιέργειες και γενικότερα τον πρωτογενή τομέα», σημείωσε ο κ. Σκάντζικας.

Τι περιλαμβάνει το έργο
    Το αρδευτικό του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων εντάχθηκε στο Γ’ ΚΠΣ με προϋπολογισμό 26,4 εκ. ευρώ.
    Δημοπρατήθηκε και άρχισε να κατασκευάζεται το 2007. Τον Ιούλιο του 2009 μεταφέρθηκε στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότησή του. Το αντικείμενο της εργολαβίας είναι η ανακαίνιση και ο εκσυγχρονισμός των αρδευτικών δικτύων των ευρύτερων περιοχών ΤΟΕΒ Λαψίστας και Πόρου, με τις εξυπηρετούμενες εκτάσεις να ανέρχονται σε 19.290 στρέμματα.
    Το αρδευτικό δίκτυο και στις δύο περιοχές είναι υπόγειο, σωληνωτό υπό πίεση από σωλήνες πολυαιθυλενίου.



από την Ελευθερία