Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Ρυθμιστικό του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων παρουσιάστηκε σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Σηφουνάκη.
Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο αντιπρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Αργύρης, ο βουλευτής Ιωαννίνων Θανάσης Οικονόμου, ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, η Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δήμητρα Γεωργακοπούλου, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Φίλιππας Φίλιος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Θεμελής, ο δήμαρχος Ζίτσας Δημήτρης Ρογκότης και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου Δημήτρης Ρεκατσίνας.
Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος στηρίζεται…
στην μελέτη που έχει εκπονηθεί από το ΥΠΕΚΑ, γνωστή ως μελέτη Χουσιανάκου και εμπεριέχει το σύνολο σχεδόν των προτάσεων που κατατέθηκαν εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών στις πέντε συσκέψεις που είχαν προηγηθεί.
Παράλληλα έγινε συζήτηση και για την στελέχωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ρυθμιστικού, όπου διαφάνηκε καταρχήν συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου και των τοπικών παραγόντων.
Σε ανακοίνωση που δόθηκε στην δημοσιότητα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής σημειώνεται:
Ο κ. Σηφουνάκης τόνισε πως το Ρυθμιστικό αποσκοπεί στο να δοθούν κατευθύνσεις για τον καλύτερο συνδυασμό των πλεονεκτημάτων από τα ολοκληρωμένα και εκτελούμενα μεγάλα οδικά έργα με ταυτόχρονη ανάδειξη και προστασία του μοναδικού περιβάλλοντος ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη αξιοποίηση των ευκαιριών για μια δυναμική προβολή σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Και συμπλήρωσε: «Η χωρική πολιτική που έχει επιλεγεί είναι ο έλεγχος της οικιστικής ανάπτυξης, υπέρ της αξιοποίησης του υπάρχοντος οικιστικού αποθέματος, η τόνωση των οικιστικών κέντρων, η πολυλειτουργικότητα, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, η προστασία των πόρων της πόλης και του περιβάλλοντος, η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της καινοτομίας σε όλους τους τομείς - στη γεωργία στη μεταποίηση, στην έρευνα, η διαχείριση της κυκλοφορίας. Η Εγνατία και η Ιόνια όπως και η μελλοντική σιδηροδρομική Εγνατία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για Δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου «Κατσικά» και Εμπορευματικού- διαμετακομιστικού Σταθμού ΟΣΕ σε συνεργασία με αυτόν της Ηγουμενίτσας. Η διασύνδεση της πόλης με τον κεντρική Ελλάδα και την Ευρώπη δημιουργεί τη συνεργασία και την προϋπόθεση για Νέες ερευνητικές υποδομές στο Πανεπιστήμιο-για δημιουργία «Τεχνόπολης». Η πρόταση δημιουργίας του παραλίμνιου οικολογικού πάρκου, του ορνιθολογικού πάρκου, αναδεικνύει τη λίμνη ως σημαντικό βιότοπό- ταυτότητα της πόλης και προσθέτει στον τουρισμό τον οικολογικό τουρισμό ενώ δίνονται περισσότερες ευκαιρίες για πολιτιστικά δρώμενα, οργάνωση πολιτιστικών-περιβαλλοντικών διαδρομών κ.λπ.».