Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Διαλύθηκε ο Σύλλογος Φίλων του Καθαρού Καλαμά;

    Ενώ ο δημόσιος «Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά», με πρόεδρο τον δραστήριο κ. Θεόδ. Κομνηνό διοργανώνει εκδηλώσεις για τον Καλαμά, ο “προεκλογικός σύλλογος” Φίλων του Καθαρού Καλαμά, όπου στα χαρτιά Πρόεδρος ακόμα (αφού δεν ευαισθητοποιήθηκε να παραιτηθεί λόγω αδράνειας)  είναι ο γνωστός “Πρόεδρος εδώ, Πρόεδρος εκεί, Πρόεδρος παντού” ο κ. Παν. Παππάς, “…αγρόν ηγόραζε”.
    Νομίζουμε ότι η παρατεταμένη αδράνεια του συλλόγου, επιβάλλει για το καλό του Καλαμά,  την άμεση παραίτηση …(δηλ. το ξεγάντζωμα) του Προέδρου του συλλόγου κ. Παν. Παππά. Και δεν πειράζει που δεν μπόρεσε να υλοποιήσει…
έστω και ένα (1) από τα μέτρα που υποστήριζε (αν και πλέον είναι εξουσία και ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας, αλλά και ως Πρόεδρος των παρακαλάμιων Δήμων).
    Θυμίζουμε τι έλεγε : Πάνος Παππάς (18/ Αυγούστου 2010 – Μαζαράκι) "Τη στιγμή που με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η ρύπανση του ποταμού Καλαμά και η κατάσταση χρόνο με το χρόνο επιδεινώνεται όλο και περισσότερο, οι ενεργοί πολίτες του τόπου μη μπορώντας να παραμείνουμε άλλο παθητικοί θεατές του συγκεκριμένου περιβαλλοντικού εγκλήματος, δεσμευόμαστε για μια αγωνιστική πορεία δράσης για τη σωτηρία του ποταμού, το οικοσύστημα της περιοχής αλλά και την αειφόρο ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής" (εδώ)
    Θυμίζουμε τι έκανε : Ένα μεγάλο ΤΙΠΟΤΑ !!!
    Πρόεδρε παραιτήσου και παραδέξου : Θα φύγεις χωρίς ούτε ένα μέτρο να έχει παρθεί για τον Καλαμά… 
   Ουσιαστικά λόγω αδράνειας ο Σύλλογος Φίλων του Καθαρού Καλαμά διαλύθηκε...
   
Θυμίζουμε μερικές από τις υποσχέσεις της «κίνησης»
    … όλων των ρυπαντών – μολυντών του Καλαμά, που βρίσκονται στη λεκάνη απορροής του (βιομηχανικοί, αστικοί, γεωργοκτηνοτροφικοί) και το δημόσιο κατονομασμό τους. (Κατονόμασέ τους κ. Πρόεδρε)
    Άμεσους και αυστηρούς ελέγχους και την άτεγκτη εφαρμογή των Νόμων, Αποφάσεων, Όρων και αδειών που διέπουν τη λειτουργία των πάσης φύσεως δραστηριοτήτων εντός της λεκάνης απορροής του ποταμού. (ποιες έλεγξες κ. Πρόεδρε ?)
    Σοβαρές, τεκμηριωμένες και με κοινωνική συναίνεση αποφάσεις και λύσεις, που να διασφαλίζουν τη συνέχιση της ζωής στον τόπο και την ανάδειξη του Καλαμά σε βασικό και αναντικατάστατο παράγοντα ανάπτυξης της περιοχής, συμβατής με τον άνθρωπο και το περιβάλλον. (είμαστε όλο αυτιά κ. Πρόεδρε)… (εδώ)
 
Θυμίζουμε το Δ.Σ. της «κίνησης»
Πρόεδρος: Πάνος Παππάς (Παλιουρή Ιωαννίνων)
Αντιπρόεδρος: Παύλος Κοσοβίτσας (Κάτω Ραβένια Ιωαννίνων)
Γενικός Γραμματέας: Πάνος Γεωργίου (Γιάννινα)
Οργανωτικός Γραμματέας: Πέτρος Πάντος (Σουλόπουλο Ιωαννίνων)
Ειδικός Γραμματέας: πατέρας Γεώργιος Τζώρτζης (Ραβενή Θεσπρωτίας)
Ταμίας: Νίκος Καζούκας (Καλοχώρι Ιωαννίνων)
Μέλη: Γιώργος Αμυράς (Εκκλησοχώρι Ιωαννίνων), Σταύρος Ζηκόπουλος (Μαζαράκι Ιωαννίνων) και Παναγιώτης Μπουρατζής (Βασιλόπουλο Ιωαννίνων)

 
Θυμίζουμε τις αποφάσεις της Γ.Σ. της «κίνησης»

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ

Για την επιτυχία των παραπάνω στόχων και επιδιώξεων της Κίνησής μας η Γ.Σ. αποφάσισε:

α. Πρώτη και συμβολική ενέργεια, για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της κοινωνίας το ημίωρο «κρέμασμα» τεσσάρων (4) μελών της Κίνησης, πάνω στον Καλαμά από τη γέφυρα Σουλόπουλου που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη Γενική Συνέλευση.

β. Συγκρότηση Τοπικών Κλιμακίων (Τ.Κ) από μέλη της Κίνησης σε όλο το μήκος του ποταμού – και όπου είναι δυνατό – που θα παρακολουθούν και θα ενημερώνουν άμεσα το Δ.Σ, για την κατάσταση του Ποταμού.

γ. Εξουσιοδότησε το Δ.Σ για προγραμματισμό και προετοιμασία αγωνιστικών κινητοποιήσεων και δράσεων με κλιμακούμενη ένταση, σε επιλεγμένες θέσεις και με τη μέγιστη δυνατή ενεργοποίηση των πολιτών.

δ. Στενή συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλους τοπικούς φορείς της περιοχής λεκάνης απορροής του ποταμού, με τις οργανώσεις των αποδήμων της ίδιας περιοχής και με όλους τους επιστημονικούς και λοιπούς φορείς της Ηπείρου.

ε. Ενημέρωση όλων των πολιτικών κομμάτων – και κυρίως των κοινοβουλευτικών – προκειμένου να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμά τους συγκεκριμένες θέσεις και δεσμεύσεις για τα προβλήματα του ΚΑΛΑΜΑ.

στ. Μελέτη και προετοιμασία προσφυγής – αν απαιτηθεί – στη Δικαιοσύνη αλλά και στα αρμόδια όργανα της Ελλάδας και της Ε.Ε.

ζ. Αξιοποίηση όλων των Μ.Μ.Ε (έντυπων και ηλεκτρονικών), για την ανάδειξη του σοβαρού προβλήματος του ΚΑΛΑΜΑ και την ενεργό κινητοποίηση των πολιτών για την επίλυσή του.