Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Κρίσιμη σύσκεψη κορυφής σε αναζήτηση συναίνεσης …

Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, για την έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία του κ. Κάρολου Παπούλια, με τη διευκρίνιση ότι «ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει για τις συζητήσεις εν όψει των αποφάσεων στην Ε.Ε. και την πορεία της χώρας», προκάλεσε και τροφοδότησε πλήθος σεναρίων.
Και τούτο διότι η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών (των αναγνωρισμένων, βάσει του Κανονισμού της Βουλής, κομμάτων), πραγματοποιείται σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον...
για τη χώρα και την ελληνική οικονομία, με την 5η δόση από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ να είναι σε εκκρεμότητα, τη διαπραγμάτευση με την τρόικα για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα να μην έχει ακόμη ολοκληρωθεί, το ΔΝΤ -δεσμευόμενο από το Καταστατικό του- να απειλεί με διακοπή της συμμετοχής του στη δανειακή σύμβαση, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παράσχει την διαβεβαίωσή της ότι θα καλύψει την Ελλάδα, για τις δανειακές της ανάγκες το 2012-2013, εφόσον η χώρα δεν μπορέσει «να βγει» στις αγορές, και τους Ευρωπαίους εταίρους να μετατρέπονται σε κήρυκες καταστροφής και προφήτες της οικονομικής συντέλειας της Ελλάδας.

Υπευθυνότητα
Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι «τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη κατάσταση», αλλά σημειώνουν ότι «το ίδιο είναι και απλά ως προς το ποιο δρόμο έχουμε να πάρουμε» και συμπληρώνουν: «Είναι ξεκάθαρο ότι η μόνη λύση που έχουμε είναι να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα υπευθυνότητας που είναι και η μοναδική διασφάλιση και εγγύηση για το μέλλον της χώρας».
Η ηγεσία της κυβέρνησης βλέπει τη σημερινή σύσκεψη ως «την έσχατη προσπάθεια να επιτευχθεί εθνική συνεννόηση και συναίνεση στα αναγκαία βήματα και αποφάσεις», αρνείται κατηγορηματικά ότι αποσκοπεί στο να παγιδεύσει την αντιπολίτευση σε επικοινωνιακά παίγνια και μικροπολιτικούς τακτικισμούς και απορρίπτει οποιαδήποτε σκέψη, εκτίμηση και ανάλυση, ότι μέσω της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών ο τόπος μπορεί να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Η κυβερνητική ηγεσία επιθυμεί -και διαβεβαιώνει ότι είναι ειλικρινής στις προθέσεις της-να σταλεί και να μεταδοθεί «ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας στο εσωτερικό και το εξωτερικό», μέσω μιας πολιτικής σύμπτωσης απόψεων και συναντίληψης τόσο για την παρούσα κατάσταση, όσο και για τη μελλοντική πορεία της χώρας.
«Στο ανώτατο Πολιτειακό επίπεδο, αυτό του Προέδρου της Δημοκρατίας, όλοι οι αρχηγοί θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις απόψεις και τις θέσεις τους και να καταγραφούν», σημείωναν χθες το βράδυ συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι επεσήμαναν ότι η διαδικασία μπορεί να λειτουργήσει απελευθερωτικά από τους καταναγκασμούς της κομματικής διαχείρισης των πραγμάτων, «αρκεί να επιδειχθεί και να πρυτανεύσει σοβαρότητα και ευθύνη»...

Αξιολόγηση του «Ζάππειο ΙΙ»
Η κυβέρνηση δεν αποκλείει να υιοθετήσει και όποιες από τις προτάσεις της αντιπολίτευσης -κυρίως της αξιωματικής- μπορούν να υπηρετήσουν το στόχο μείωσης του ελλείμματος και αντιμετώπισης του χρέους και αναμένει με ενδιαφέρον την αξιολόγηση του «Ζάππειο ΙΙ» από την τρόικα, μετά την προχθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων της με το οικονομικό επιτελείο της Ν.Δ.
Στο βαθμό που από τη σημερινή σύσκεψη προκύψει σύμπτωση απόψεων, θέσεων και πολιτικών, η κυβερνητική ηγεσία φέρεται διατεθειμένη αυτή η εκδήλωση κοινής βούλησης να λάβει και συγκεκριμένη θεσμική έκφραση, σε εκείνους τους τομείς όπου η πολιτική συμφωνία είναι αναμφισβήτητη...
Ο πρωθυπουργός είχε έως αργά χθες το βράδυ -και εν όψει της σημερινής συνάντησης- πολύωρη σύσκεψη στο Γραφείο του στη Βουλή, με την συμμετοχή του Προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου και των υπουργών Δημήτρη Ρέππα, Γιάννη Ραγκούση, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Παύλου Γερουλάνου, του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη, καθώς και των στενών συνεργατών του Νίκου Αθανασάκη, Κώστα Θέου και Ρεγ. Βάρτζελη.

από naftemporiki.gr