Την άμεση εφαρμογή του νόμου και των κείμενων διατάξεων που καθορίζουν το πλαίσιο και τον τρόπο διαχείρισης των ζωικών αποβλήτων, ζητούν όλο και περισσότεροι εκπρόσωποι φορέων, προκειμένου να μπει οριστικό τέλος στην ανεξέλεγκτη εναπόθεση και στο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται.
Μία εβδομάδα συμπληρώθηκε χθες από…
το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ITV στον κάμπο του Κουτσελιού με τον πρόεδρο της τοπικής ενότητας Χρ. Δόση και τον πρόεδρο του Φορέα της Λίμνης Π. Τσουμάνη, να παρουσιάζουν στον τηλεοπτικό φακό την εφιαλτική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η περιοχή.Ακολούθησαν παρεμβάσεις του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος, αλλά και μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, που αναφέρθηκαν στην ανάγκη κεντρικής διαχείρισης του προβλήματος.
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως εντός των επόμενων ημερών αναμένονται στα Γιάννινα και επιθεωρητές περιβάλλοντος από τη βόρεια Ελλάδα αφού το θέμα έχει προσλάβει πανελλαδικές διαστάσεις, με την προβολή του θέματος από την ΕΤ3.
Τους ασυνείδητους επιχειρηματίες του πρωτογενούς τομέα «φωτογράφισε» ως κύριους υπεύθυνους της κατάστασης αυτής και ο πρόεδρος του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού Ιωαννίνων Μιχάλης Κασσής.
Τους ασυνείδητους επιχειρηματίες του πρωτογενούς τομέα «φωτογράφισε» ως κύριους υπεύθυνους της κατάστασης αυτής και ο πρόεδρος του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού Ιωαννίνων Μιχάλης Κασσής.
Όπως σημείωσε, οι τηλεοπτικές εικόνες και το φαινόμενο αυτό δεν τιμούν κανέναν, πολύ δε περισσότερο τους παραγωγούς.
«Προφανώς πρόκειται για παραγωγούς από την ευρύτερη περιοχή, που ίσως να είναι και μέλη του συνεταιρισμού. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος. Η νομοθεσία είναι αυστηρή, όμως δεν εφαρμόζεται. Δεν επιτρέπεται τέτοια συμπεριφορά και το έχουμε αναφέρει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς κάποιοι δείχνουν να μην καταλαβαίνουν το πρόβλημα που δημιουργούν, όμως με τις ενέργειές τους αυτές δεν τιμούν κανένα», σημείωσε ο κ. Κασσής για να προσθέσει πως είναι προφανής και η απουσία αλλά και οι ευθύνες των ελεγκτικών μηχανισμών.
«Ζούμε από το περιβάλλον και πρέπει να το προστατεύσουμε. Σίγουρα υπάρχουν ευθύνες των αρμόδιων υπηρεσιών που δεν κάνουν τους ελέγχους και θα πρέπει να τις αναλάβουν. Η ευθύνη είναι και των παραγωγών και των υπηρεσιών», σημείωσε.
Ο ρόλος της Περιφέρειας
Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού σχολίασε και την πρόταση του προέδρου του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος, να υπάρξει μία κεντρική διαχείριση των ζωικών αποβλήτων στην Ήπειρο.
«Ως συνεταιρισμός έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία για τη σύσταση μιας νέας εταιρείας, που θα λειτουργεί ουσιαστικά για την προστασία του περιβάλλοντος. Ξεκινάμε επίσης την επέκταση της δραστηριότητας για τη διαχείριση της κοπριάς. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει συζήτηση για μία γενικότερη διαχείριση των αποβλήτων των πτηνοτροφείων. Είναι ένα μεγάλο θέμα που χρειάζεται συνολική αντιμετώπιση και τη σχετική πρωτοβουλία πρέπει να αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου», τόνισε.
Ο Π. Κολόκας
Οριακό χαρακτήρισε στο μεταξύ το σημείο που έχει φτάσει η κατάσταση με την περιβαλλοντική ρύπανση και μόλυνση εξαιτίας της ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων, ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Κολόκας.
«Είμαστε πράγματι σε οριακό σημείο, αφού έχουμε καθυστερήσει στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά και των ζωικών αποβλήτων, όταν όλη η Ευρώπη έχει λύσει αυτό το θέμα και μάλιστα παράγει ενέργεια, συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου», τόνισε.
από ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ