Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Μέτωπο προστασίας των πλατάνων...

Θα δοθεί λύση για τα πλατάνια του ποταμού Καλαμά;    
    Ένα μέτωπο από μέτρα και δράσεις για την καταπολέμηση της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων στοχεύει να δομήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες.
    Ο Ιούνιος για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι μήνας δράσεων για την καταπολέμηση της ασθένειας με αφορμή και την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος που γιορτάζεται σήμερα. Οι δράσεις που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα έχουν ως στόχο την ευρύτερη ενημέρωση και το συντονισμό για την...
καταπολέμηση της ασθένειας που απειλεί με εξαφάνιση τα φυσικά οικοσυστήματα των πλατάνων σε πολλές περιοχές της χώρας. 
    Στο πλαίσιο αυτό, το μεσημέρι της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αρχών στην αίθουσα συσκέψεων της Αποκεντρωμένης στα Γιάννενα. Στη συνάντηση οι συμμετέχοντες δεν στάθηκαν μόνο στις διαπιστώσεις που έχουν γίνει από τη μέχρι τώρα παρατήρηση της ασθένειας. Οι επιστήμονες, και οι δασολόγοι των δασαρχείων παρακολουθούν την εξέλιξη του μεταχρωματικού έλκους στα πλατάνια τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οπότε και εμφανίστηκε η ασθένεια στην περιοχή της Ηπείρου και έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η κατάσταση ναι μεν είναι σοβαρή όχι όμως και μη αναστρέψιμη. 
    Επαγρύπνηση και συντονισμό στις δράσεις ώστε να καταπολεμάται η ασθένεια εν τη γενέσει της ζήτησε στην τοποθέτησή της η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Β. Ευταξά και απευθυνόμενη προς τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων που σχετίζονται με την εκτέλεση Δημόσιων έργων (ΔΕΗ, εργοληπτικές επιχειρήσεις και εταιρείες τεχνικών έργων) τους κάλεσε να συνδράμουν ακόμη περισσότερο στην αναχαίτιση της ασθένειας με την απολύμανση των μηχανημάτων τους όπου κρίνεται απαραίτητο. Μάλιστα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση διά των φυτοϋγειονομικών ελεγκτών θα προβεί σε δειγματοληπτικούς ελέγχους μηχανημάτων όπου εκτελούνται έργα από κάποιον φορέα. 
    Η ασθένεια που έχει εντοπιστεί σε πολλά σημεία της Ηπείρου μεταφέρεται συνήθως από άλλες περιοχές με σκαπτικά μηχανήματα γι’ αυτό και δίνεται βάρος σε αυτό το σημείο για πρόληψη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αποκεντρωμένης, από την πλευρά τους, τόσο οι εκπρόσωποι των εργοληπτών, όσο και των τεχνικών εταιρειών δεσμεύτηκαν στην υιοθέτηση μιας σειράς μέτρων και κοινών δράσεων με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τα κατά τόπους δασαρχεία για την πρόληψη της ασθένειας. 
    Όσοι μετείχαν στη σύσκεψη συμφώνησαν επιπλέον ότι θα πρέπει κοινωνοί των ίδιων δεσμεύσεων να γίνουν και οι Δήμοι καθώς και οι εμπειροτέχνες- επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε μικρά και ιδιωτικά έργα. Σημειώνεται από την αποκεντρωμένη, πάντως, πως οι δήμοι αν και είχαν προσκληθεί μέσω των ΠΕΔ απουσίαζαν από τη σύσκεψη εκτός του Δήμου Ιωαννιτών. 
    Στη διάρκεια της συνάντησης, προτάθηκαν μια σειρά μέτρων που πρέπει να αναλάβουν και οι Δήμοι μέσω των τεχνικών τους υπηρεσιών. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση προκειμένου να συμβάλει στην ευρύτερη ενημέρωση δημιούργησε ενότητα στον δικτυακό της τόπο στην οποία: - αποτυπώνονται τα σημεία όπου το μεταχρωματικό έλκος έχει προσβάλει πλατάνια - αναρτώνται οι δασικές απαγορευτικές διατάξεις και οι αποφάσεις καθορισμού των ζωνών ασφαλείας - δίνονται χρηστικές συμβουλές για την πρόληψη της ασθένειας παρουσιάζονται οι τρόποι αντιμετώπισης της - δίνονται απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας των αρμόδιων υπηρεσιών όπου μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες. 
    Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων Δημήτριος Ζήκος, ο Αναπληρωτής Διευθυντής Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών, οι Προϊστάμενοι των Δ/νσεων Δασών και των Δασαρχείων, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Πρόδρομος Ασλανίδης, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ηπείρου Σπύρος Μπαλαμπέκος, ο πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ Ηπείρου Γεώργιος Ντάτσης, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος ΠΕΣΕΔΕ Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας Ιωάννης Κωστούλας και Παναγιώτης Σιόρεντας, ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ από την υπηρεσία στα Ιωάννινα Χρήστος Μήτσης, ο εκπρόσωπος της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. Θεμιστοκλής Σιόντης, ο εκπρόσωπος της ΤΕΡΝΑ Α.Ε. Βασίλειος Θάνος και του ΑΚΤΩΡΑ Περικλής Σιώρος.