Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Εκλογές: Η δημοσκόπηση στο Δήμο Ζίτσας…

Από 4-7 Απριλίου σε δείγμα 600 ατόμων. Τι προκύπτει, ποιος προηγείται.
    Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που αφορούν το Δήμο Ζίτσας, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, όπως προκύπτει από την ποιοτική ανάλυση, αλλά και από όσους είναι αναποφάσιστοι (που ανέρχονται στο 34,7% !!! ή όσους δεν απαντούν),  δείχνουν ότι θα υπάρξει σίγουρα δεύτερη Κυριακή.
    Το μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 600 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 ετών και άνω, ενώ το δείγμα σταθμίστηκε με βάση το δήμο που ψηφίζουν, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στην κατά πρώην δήμο αναλογία ψηφισάντων κατά τις αντίστοιχες εκλογές του 2010 (Πασσαρώνος 46,3%, Μολοσσών 18,3 % κλπ). 
    Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο…
Βασίλης Γαρδίκος, ο οποίος καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά του στον πρώην Δήμο Εκάλης.
    Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Μιχάλης Πλιάκος ο οποίος καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά του στον πρώην Δήμο Ευρυμενών.
    Στην τρίτη θέση βρίσκεται η παράταξη του Χρυσόστομου Βούζα ο οποίος καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά του στον πρώην Δήμο Μολοσσών.
    Ακολουθεί το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης με τα υψηλότερα ποσοστά της στον πρώην Δήμο Ζίτσας.
    Πολύ κοντά η παράταξη του Μανώλη Ματσάγκα, που επίσης καταγράφει και αυτή στον πρώην Δήμο Ζίτσας τα υψηλότερα ποσοστά της.

Τα  αξιοσημείωτα
    Στο πρώην Δήμο Πασσαρώνος που είναι και ο μεγαλύτερος, προηγείται ο Βασίλης Γαρδίκος, ενώ εκεί ο Χρυσ. Βούζας εμφανίζει αξιοσημείωτη άνοδο. Άλλα χαρακτηριστικά στοιχεία της δημοσκόπησης είναι η πολύ μικρή διαφορά (μόλις 0,7%) με την οποία προηγείται ο Σωτ. Μανούσης του Μαν. Ματσάγκα, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως «εύθραυστη» αφού ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα οργανώθηκε τοπικά σε αντίθεση με το ΚΚΕ που έχει από χρόνια οργάνωση.

Οι αναποφάσιστοι
    Ενδιαφέρουσα είναι και η τοποθέτηση των αναποφάσιστων που ανέρχονται στο 34,7% μόλις 6 εβδομάδες πριν τις εκλογές. Περίπου το 60% και πλέον των αναποφάσιστων (για το Δήμο Ζίτσας, αλλά "αποφασισμένων" για Περιφέρεια & Ευρωεκλογές) κατευθύνονται για την Περιφέρεια Ηπείρου, σε άλλους πλην του Αλ. Καχριμάνη, υποψηφίους. 
    Ταυτόχρονα στην πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές οι “αναποφάσιστοι” (πάντα για το Δήμο Ζίτσας, αλλά "αποφασισμένοι" για Περιφέρεια & Ευρωεκλογές) ψηφίζουν σε μεγαλύτερο ποσοστό ΣΥΡΙΖΑ και εν μέρει Χρυσή Αυγή, συγκριτικά πάντα με το αντίστοιχο ποσοστό των “αποφασισμένων”.
    Τούτα θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως, ενδεχομένως μεγαλύτερη ενίσχυση, τόσο του Μαν. Ματσάγκα αλλά και των Βασ. Γαρδίκου και Χρυσ. Βούζα από την “μάζα των αναποφάσιστων”. Έτσι υπάρχουν πιθανότητες να μεταβληθούν οι μεταξύ των υποψηφίων αποστάσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση φαίνεται ότι θα αυξηθεί η διαφορά του Βασ. Γαρδίκου από τον δεύτερο.
    Αν και οι διαρροές των δημοσκοπήσεων είναι συχνές, εντούτοις πάντα χαρακτηρίζονται επισφαλείς και πάντα κρατούμε αποστάσεις και τις επιφυλάξεις μας για την επαλήθευσή τους. Άλλωστε σε κάθε περίπτωση αποτελούν φωτογραφία της στιγμής. Βέβαια σε αρκετά τοπικά ενημερωτικά μέσα δημοσιεύτηκε η πληροφορία για δημοσκόπηση, αλλά επαναλαμβάνεται η επιφύλαξή μας.

Τα ποσοστά 
    Βασ. Γαρδίκος 18,3%, Μιχ. Πλιάκος 15,9%, Χρυσ. Βούζας 13,3%, Σωτ. Μανούσης 6,6%, Μαν. Ματσάγκας 5,9%, αναποφάσιστοι 34,7%, δεν απάντησαν 5,3%.

Πίνακες της δημοσκόπησης